Dambulla Bezienswaardigheden

Dambulla is een historische stad in Sri Lanka en staat vooral bekend om zijn indrukwekkende rotstempels en religieuze bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Dambulla:


  1. Dambulla Rotstempels: De Dambulla Rotstempels, ook bekend als de "Gouden Tempel van Dambulla," zijn een complex van vijf met grotten uitgehouwen boeddhistische tempels die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Elke grot is rijk versierd met boeddhistische beelden, schilderingen en inscripties. De grootste en meest indrukwekkende is de grot van de Grote Koning, met een enorme liggende Boeddha en een zittende Boeddha.

  2. Cave of the Divine King (Deva Raja Viharaya): Deze grot is opgedragen aan de Boeddha en staat bekend om zijn prachtige muurschilderingen en standbeelden.

  3. Cave of the Great Kings (Maha Raja Viharaya): Deze grot bevat een verzameling van meer dan 50 Boeddhabeelden, waaronder een reusachtige liggende Boeddha.

  4. Cave of the Precious Jewels (Paccima Viharaya): Deze grot is klein maar heeft enkele interessante Boeddhabeelden en muurschilderingen.

  5. Cave of the Spiritual King (Paschima Viharaya): Deze grot staat bekend om zijn indrukwekkende standbeeld van een staande Boeddha.

  6. Cave of the Great New Monastery (Maha Aluth Viharaya): Deze grot is relatief nieuw in vergelijking met de anderen en bevat moderne muurschilderingen.

  7. Rangiri Dambulla International Stadium: Als je geïnteresseerd bent in cricket, kun je dit cricketstadion bezoeken, dat in de buurt van de rotstempels ligt.

  8. Ibbankatuwa Megalithic Tombs: In de buurt van Dambulla kun je de Ibbankatuwa Megalithic Tombs bezoeken, een archeologische vindplaats met oude grafheuvels en stenen structuren.

Dambulla is een belangrijk religieus en cultureel centrum in Sri Lanka en trekt jaarlijks veel toeristen en pelgrims. De Dambulla Rotstempels zijn het meest opvallende kenmerk van de stad en bieden een fascinerende inkijk in de boeddhistische kunst en geschiedenis van Sri Lanka.