Polonnaruwa Bezienswaardigheden

Polonnaruwa is een historische stad in Sri Lanka die ooit diende als de tweede hoofdstad van het oude Sri Lanka. Het staat bekend om zijn prachtig bewaard gebleven ruïnes en archeologische schatten. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Polonnaruwa:

  1. Gal Vihara: Dit is een indrukwekkende rotsformatie die drie Boeddhabeelden herbergt, waarvan er één een staande Boeddha is, een andere een zittende Boeddha is, en de derde een liggende Boeddha is. De Gal Vihara wordt beschouwd als een van de meest meesterlijke voorbeelden van boeddhistische beeldhouwkunst in Sri Lanka.

  2. Het koninklijke paleis: Hoewel het paleis zelf nu in ruïnes ligt, kun je nog steeds de overblijfselen van de ooit majestueuze gebouwen bewonderen, evenals de enorme stenen zuilen die ooit het dak ondersteunden.

  3. Parakrama Samudraya: Dit enorme kunstmatige meer werd ooit aangelegd door koning Parakramabahu I en is een indrukwekkend staaltje van oude waterbouwkunde. Je kunt langs de oevers wandelen en genieten van het uitzicht.

  4. Lankatilaka-tempel: Deze tempel is bekend om zijn prachtige architectuur en biedt een heiligdom met een indrukwekkend beeld van de zittende Boeddha.

  5. Thuparama-tempel: Deze oude stoepa wordt beschouwd als een van de oudste bouwwerken in Polonnaruwa en herbergt een aantal interessante beelden en inscripties.

  6. Het Vatadage: Dit is een ronde stoepa met een unieke architectuur en wordt beschouwd als een van de heiligste gebouwen in Polonnaruwa.

  7. Rankot Vihara: Dit is de grootste stoepa in Polonnaruwa en staat bekend om zijn imposante grootte en architectuur.

  8. Museum van Polonnaruwa: Het museum biedt een inzicht in de geschiedenis en archeologie van Polonnaruwa en herbergt tal van artefacten en tentoonstellingen.

  9. Citadel van Sigiriya: Hoewel technisch gezien niet in Polonnaruwa gelegen, is de beroemde Leeuwenrots (Sigiriya) op korte afstand en is zeker een bezoek waard als je in de regio bent.

Polonnaruwa staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt een diepgaande kijk op de oude Sri Lankaanse beschaving en cultuur. Het is een fascinerende bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur en archeologie.