Het Andere Sri Lanka Reis 26d

Inbegrepen :

- Accommodatie op basis van ontbijt en diner

- Privé transport in een a/c luxe auto met Engelstalige chauffeur/gids

- Lokale service en assistentie

- Alle transferten zoals vernoemd en omschreven

- Garantiefondsreizen bijdrage

- Reservatiekosten


Niet inbegrepen :

- ETA-formulier (Electronic Travel Authorization)

- Lunch gedurende de tour (tenzij anders vermeld)

- Inkomgelden (ca. 155 euro pp) + jeepsafari's (ca 50 euro pp / safari)

- Nederlandstalige gids

- Persoonlijke uitgaven, drank, fooien,...

- Alle kosten niet genoemd hierboven

- Internationale vluchten

- Annulatie en bijstandsverzekering

Jaffna
Jaffna
Jaffna
Kalpitiya
Kalpitiya
Kalpitiya
Anuradhapura
Mannar

DAG 1 BRUSSEL – COLOMBO

Vertrek in Brussel (of andere luchthaven) voor uw vlucht naar Colombo.


DAG 2 COLOMBO – NEGOMBO – KALPITIYA (D)

Aankomst op de luchthaven van Colombo, na de oppik van de bagage ontmoet u de chauffeur/gids die zal instaan voor de transfer naar uw eerste hotel. Indien u vroeg landt voor 08:00 uur 's morgens raden wij u aan een dagkamer bij te huren, zo kan u toch nog een paar uur bijslapen. De meerprijs voor een dagkamer komt op 30 euro pp.

Op weg naar uw hotel passeert u de kanalen en de vismijn van Negombo, onze chauffeur houdt hier halt en kan u de lokale sfeer opsnuiven en de lokale vismarkt van dichtbij beleven. Negombo wordt ook wel “Little Rome” genoemd door de vele kerken en is grotendeels christelijk. Het is van origine een vissersdorp, zelfs nu is de visvangst naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Een bezoek aan de vismarkt of een visrestaurant is dan ook de moeite waard. Er liggen veel beach resorts langs het brede zandstrand van Negombo. De zee is, vanwege de vaak hoge golven, niet geschikt voor kinderen. Ook in Negombo kan u veel van de koloniale historie van Sri Lanka zien. Naast de vele kerken en een Nederlands fort, ligt er in Negombo een kanaal gegraven door de Nederlanders voor de specerijenhandel. Bij Negombo ligt ook het grootste moerasgebied van Sri Lanka, het Muthurajawela moeras.

Vervolgens rijdt u in noordelijke richting naar het stadje Kalpitiya aan de westkust. U rijdt door een mooie omgeving met palmen en plantages. Het gebied is nog vrij onbekend bij toeristen. Onderweg passeert u Puttalam Lagoon, waar in een deel zout wordt gewonnen.


DAG 3 KALPITIYA (O-D)

Een heerlijke dag ontspannen in de buurt van Kalpitiya. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan dit havenstadje. Er is een haven waar iedereen druk aan het werk is. Het stadje zelf is niet heel bijzonder maar wel leuk om doorheen te wandelen. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de St. Peter's Kerk. U kunt ook een leuke wandeling maken in de buurt van uw accommodatie, naar het nabijgelegen dorpje met de peperplantages. Overal lopen kippen en geiten. Een wandeling over het strand is ook erg leuk met de vissers die graag willen uitleggen hoe ze de kleine zilveren visjes vangen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals watersporten en een dolfijnen tour (november t/m april).


DAG 4 KALPITIYA – MIHINTALE – ANURADHAPURA (O-D)

Na het ontbijt vertrekt u naar Anuradhapura. Na aankomst kunt u een bezoek brengen aan de oude stad van Anuradhapura. De oude koningsstad werd rond 300 jaar voor Christus de hoofdstad van Sri Lanka. In de stad zijn vele ruïnes van paleizen en tempels te bewonderen. Ten midden van alle bezienswaardigheden ligt de Sri Maha Bodhi, ook wel de Bo Tree genaamd, een 2000 jaar oude boom die werd "gestekt" uit de heilige banyan-boom in de Indiase plaats Bodh Gaya. Een andere bezienswaardigheid is het 2000 jaar oude bronzen paleis met zijn honderden pilaren.

Daarna gaat u naar Mihintale, Mihintale is een berg 11km ten oosten van Anuradhapura. Het is de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka en daarmee een belangrijk bedevaartsoord. Er zijn een aantal religieuze monumenten en gebouwen, waaronder de grote Aradhana Gala rots en de Maha Saya stoepa. Vanaf de Aradhana Gala rots (het is een stevige klim naar de tempel op de heuveltop, 1840 lage en brede treden) heeft u een prachtig uitzicht over het landschap rond Mihintale. Ieder jaar wordt er in juni bij volle maan, het Poison Poya full moon festival gehouden waarbij duizenden boeddhisten de tempels weer tot leven brengen met kandelaren en vlaggen.

De Kantaka Chaitiya-dagoba: (beeld van de grote zittende witte Boeddha) via de hoofdtrap op het tempelterrein kunt u naar boven lopen, eerst over 220 treden naar een plateau en dan rechts omhoog over 190 treden naar de Kantaka Chaitiya. Langs de trappen pronken de frangipani-bomen met hun witte bloemen. De 30m hoge Kantaka Chaitiya werd in de 3de eeuw v.Chr. gebouwd en kwam bij opgravingen in 1935 van onder een aarden heuvel tevoorschijn. Bij de dagoba hebt u een goed uitzicht op de bossen en vijvers. In de verte steken de dagoba's van Anuradhapura boven het bladerdak van de jungle uit. Nadien bezoeken we het 12 meter hoge, uit een granietenrots gehouwen, Auvukana Boeddha standbeeld. Het is het grootste en best bewaarde Boeddhabeeld ter wereld.


DAG 5 ANURADHAPURA – MANNAR (O-D)

We bezoeken deze ochtend het Wilpattu National Park. Het Wilpattu NP is het grootste wildpark van Sri Lanka, met uitgestrekte bossen en savannes en een overvloed aan wild en vogelsoorten. Het is de thuishaven voor luipaarden, lippenberen en olifanten. Met enig geluk ziet u deze soorten voor uw lens verschijnen. Het park wordt nog zeer weinig aangedaan door toeristen, waardoor de natuurbeleving hier op zijn best is. Ideaal alternatief voor Yala National Park en volgens de locals het beste nationale park van Sri Lanka.

De reis gaat verder naar het schiereiland Mannar dat via een brug met het vaste land verbonden is. Het hele gebied is jarenlang verboden geweest omdat hier de Tamil strijders verbleven. Het schiereiland is sinds enkele jaren weer toegankelijk voor de Sri Lankaanse bevolking en voor toeristen. Kenmerkend voor Mannar Island zijn de reusachtige baobabbomen. Verder is het schiereiland vrij kaal met veel zand, palmen en dorre struiken. Overal lopen koeien, ezels en geiten. Er loopt één hoofdweg over het eiland, van Mannar naar Talaimannar. Er lopen verschillende zijwegen, van grind en zand, naar kleine vissersdorpjes. Na aankomst brengt u een bezoek aan een grote Hindoe tempel nabij Mannar.


DAG 6 MANNAR (O-D)

Vandaag gaat u Mannar Island verder verkennen. U brengt een bezoek aan Talaimannar, het plaatsje aan het uiterste puntje van het schiereiland. Hier kunt u opzoek gaan naar de restanten van de brug die ooit Sri Lanka heeft verbonden met India. Aan het strand zijn overal vissers te vinden, ze zijn bezig met hun netten, het repareren van de boot of zijn de vis aan het zouten en drogen. Na de lunch brengt u een bezoek aan de grootste baobabboom van het eiland en het fort van Mannar. Dit fort is gebouwd door de Portugezen en werd later gebruikt door de Hollanders, vandaar de naam "Dutch Fort". Het is nogal in verval en het wordt niet onderhouden, maar het is juist daarom een bezoek waard.


DAG 7 MANNAR – JAFFNA (O-D)

We rijden vandaag naar het uiterste noorden van het land, naar Jaffna. Tot het einde van de burgeroorlog (2009) was het niet mogelijk naar dit gebied te reizen. Er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw en langzaam wordt het gebied weer herontdekt door reizigers. Het is de hoofdstad van de Noordelijke provincie en wordt voornamelijk bewoond door Tamils. Na de oorlog zijn veel mensen teruggekeerd en vindt er overal een duidelijke reconstructie plaats. Na aankomst maakt u een interessante stadstour. In Jaffna zijn veel tempels te bewonderen, vooral de belangrijke Hindoetempels Nallur Kandaswamy en Nallur Murugan zijn de moeite waard. Ook is er een fort dat door de Portugezen in 1618 werd gebouwd. Het kwam in handen van de Nederlanders en Britten tijdens de koloniale eeuwen. Tijdens de recente oorlog is er helaas veel schade aangericht en op dit moment vinden er renovaties plaats. In de stad vindt u ook de grote bibliotheek uit 1933 en een markt.


DAG 8 JAFFNA – DELFT (O-D)

Vandaag brengt u een bezoek aan het eiland Delft, het grootste eiland voor de kust en te bereiken met de veerpont. Op het eiland vindt u ruïnes van een fort, dat werd gemaakt van dood koraal, koloniale gebouwen en wilde paarden. De acht voornaamste eilanden voor de kust kregen de namen van Nederlandse steden. Inmiddels hebben bijna alle eilanden weer een inheemse naam.


DAG 9 JAFFNA (O-D)

U heeft een gehele dag om Jaffna verder te verkennen. U bezoekt vandaag onder andere de archeologische opgravingen bij Kathurugoda, de eeuwenoude havenstad Dambakola Patuna, de heilige waterbron Keerimalai Pond (wat tegenwoordig dient als zwembad), het meest noordelijke punt van Sri Lanka genaamd Point Pedro en de prachtige bron van Nilavarai.


DAG 10 JAFFNA – SIGIRIYA (O-D)

U rijdt terug in zuidelijke richting naar het binnenland. Onderweg passeert u Elephant Pass. Een mooi gebied met water en vogels. Hier treft u ook een monument aan, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de burgeroorlog. Het volgende stuk van de reis heeft duidelijk twee kanten. Er wordt druk gewerkt aan de wederopbouw zoals het spoor, treinstations en andere infrastructuur. Maar aan de linkerkant van de weg is er nog een groot gebied afgezet, waarachter zich nog mijnen bevinden. In de middag komt u aan in Sigiriya.


DAG 11 SIGIRIYA (O-D)

In de voormiddag houden we halt bij de rotstempels van Dambulla, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is het grootste en best bewaarde grottempelcomplex in Sri Lanka. De grootste attracties zijn verspreid over 5 (van de 80) grotten, die beelden en schilderijen bevatten. Deze schilderijen en beelden zijn gerelateerd aan het leven van de Boeddha. In totaal zijn er 153 Boeddhabeelden en beslaan de muurschilderingen een oppervlakte van 2100 m².


De uitstap in de namiddag vergt enige inspanning, wanneer u Sigiriya Rock gaat beklimmen. Sigiriya ligt in een gebied dat wordt gedomineerd door een enorme rots van bijna 200 meter hoog. De plaats werd gekozen door de koning Kassapa. Hij bouwde zijn paleis op de top van deze rots en versierde de enorme wanden van de rots met kleurrijke fresco's. In de afbeeldingen zitten verwijzingen naar wel zeker 500 halfnaakte dames. Op een klein plateau, ongeveer halverwege de zijkant van deze rots, bouwde hij een toegangspoort in de vorm van een enorme leeuw. Waaraan de rots ook zijn naar te danken heeft, mits Sigiriya Rock een vertaling is van ‘leeuwenrots’. Sigiriya staat vandaag op de UNESCO werelderfgoedlijst en is één van de best bewaarde voorbeelden van oude stedenbouw. Het is de meest bezochte historische site in Sri Lanka.


Ontstaan: Op een enorme rots van bijna 200 meter hoog, waarbij de top op de meeste plekken breder is dan de basis, bouwde koning Kassapa I tussen 473 en 491 een paleis. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de rots al veel eerder in gebruik was genomen door Boeddhisten die een paar eeuwen voor Christus hier een klooster zouden hebben gebouwd. Een andere theorie is weer dat de vader van Kassapa I, koning Dhatusena ooit was begonnen met het bouwen van een paleis en dat Kassapa I het voltooide. Na de dood van Koning Kassapa I werd het paleis een toevluchtsoord voor monniken en in de 14e eeuw werd het gehele complex verlaten. Hierdoor raakte het complex in verval, archeologen herontdekte de plek echter tijdens de Britse koloniale periode.


De tuinen: In het centrum van Sri Lanka ligt de bijzondere plaats Sigiriya. Vanuit de jungle loopt u over een lang pad richting de rots. Hieromheen ziet u prachtige symmetrische tuinen. Ook komen er veel waterpartijen voor in de tuin. Dit worden de watertuinen van het paleis genoemd. Het is namelijk een netwerk van allerlei ondergrondse grachten en waterwegen met fonteinen, die de vroegere Koninklijke baden hebben voorzien van water. De tuin van Sigiriya zou de oudste tuin van heel Azië zijn.


De klim: Voor de rots heeft u reeds een prachtig uitzicht, maar bovenop de rots al helemaal. Hier moet u een flinke klim voor maken, de trap heeft namelijk 1.860 treden. Wel wordt deze tocht bovenop enorm beloond. Hier vindt u de contouren van een van de mooist gelegen paleizen ter wereld. Het enige wat u van het paleis nog kunt zien is een grote ruïne.


Mirror Wall: Het eerste wat u tegenkomt tijdens uw klim naar boven is de Mirror Wall. Op deze muur hebben de eerste bezoekers van Sigiriya 'graffiti' gekrast, waardoor wetenschappers een zeer goed inzicht hebben gekregen in de hele ontwikkeling van de Singalese taal.


Fresco's: Halverwege uw klim naar boven komt u eeuwenoude muurschilderingen tegen die zeer goed bewaard zijn gebleven. Het zijn fresco's van vrouwen, vermoedelijk afbeeldingen van vrouwen van koning Kassapa I, die in het paleis woonden. Deze vrouwen worden ook wel de 'hemelse maagden' genoemd. Op de afbeeldingen ziet u namelijk schaars geklede vrouwen, wie of wat het precies voorstelt is niet zeker. Het kan ook een cadeautje zijn geweest voor de koning of het zouden afbeeldingen kunnen voorstellen van de boeddhistische godin Tara Devi, niemand weet dit echter precies.


Lions Platform: Als u bijna boven bent komt u bij het Lions Platform met de twee leeuwenklauwen, waar de vertaling van Sigiriya vandaan komt. Deze naam heeft hij gekregen doordat u tussen twee enorme leeuwenklauwen doorloopt, de restanten van de leeuw zijn verder allemaal vergaan.


DAG 12 SIGIRIYA – HIRIWADUNA – POLONNARUWA – SIGIRIYA (O-D)

We starten onze dag met een wandeling naar het kleine dorpje van Hiriwadunna, waar u kunt zien hoe de mensen ontwaken en hun dagelijkse handelingen oppakken. Via een mooi stukje natuurgebied komen we aan bij de lelie- en lotusvijver, waar we aan boord stappen van een klein, lokaal bootje. Onderweg maken we een stop voor een verfrissend drankje op het platteland. De omgeving is indrukwekkend mooi, u ziet prachtige vogels, vlinders en met een beetje geluk ook apen, die hier in de bomen leven. Na een mooie wandeling staat er een ossenkar op ons te wachten, die ons op een authentieke manier weer terugbrengt naar het dorp. Een geweldige manier om van de bestaande paden te treden en te zien hoe het dagelijkse leven op het platteland is in Sri Lanka werkelijk is.

Nadien gaat u naar de antieke Koningsstad van Polonnaruwa. Deze 11de eeuwse stad met z'n reuzegrote dagoba's, tempels en paleizenruïnes straalt een mysterieuze sfeer uit en staat eveneens op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is beroemd om zijn vele waterreservoirs, waarvan de grootste, de Parakrama Samudra, groter is dan de haven van Colombo. Verdere attracties zijn de Royal Citadel, the Kumara Pokuna, the Royal Pavilion, the Vatadage Relic House en het Gal Vihara, met zijn 3 Boeddhabeelden een geliefd onderwerp voor fotografen. Voor zij die wensen kunnen deze site ook per fiets ontdekken.


DAG 13 SIGIRIYA – MATALE – KANDY (O-D)

Op weg naar Kandy houden we halt bij de kruidentuinen van Matale. Sri Lanka is wereldwijd bekend om haar gewaardeerde en geneeskrachtige kruiden. De tuinen zijn voorzien van een groot aantal belangrijke kruiden zoals sandelhout, Margosa, Cocoa, Citronella, Amandel, Jasmijn en Kokosnoot. Bij een bezoek hieraan zal u kunnen zien hoe kruidnagel, peper, gember, nootmuskaat, kaneel en saffraan worden gekweekt in hun natuurlijke omgeving en kunt u leren van hun helende eigenschappen en hoe ze gebruikt worden in vele geneesmiddelen. Sinds de tijd van de farao's en de Chinese dynastieën hebben de helende krachten van specerijen hun diensten al bewezen. Wij nodigen u uit om dicht bij de natuur te blijven en ontdek de wondere wereld van kruiden en specerijen.

Kandy wordt ook wel de Culturele hoofdstad van Sri Lanka genoemd, er is dan ook voldoende te zien. De beroemde Tempel van de Tand, het belangrijkste Boeddhistische heiligdom in Sri Lanka, herbergt één van de heiligste relikwieën van het Boeddhisme: de linkerbovenhoektand van Boeddha. Het schrijn opent alle dagen om 18u45, gedurende 15 minuten. Echt de moeite om te bezoeken, er hangt een zeer speciale sfeer en het is alsook een mooie tempel. U kan deze mooi dag afsluiten met een culturele show van de “Kandyan Dancers”, uw gids regelt dit graag voor u.


DAG 14 KANDY – NUWARA ELIYA (O-D)

Deze morgen rijdt u, via een prachtige heuvelachtige route door de theevelden, naar het op 2000 meter hoog gelegen Nuwara Eliya. Onderweg houdt uw gids halt bij één van de grote theehuizen waar u het verwerkingsproces van de thee van dichtbij kan beleven. Voor zij die wensen kunnen ook eens gaan theeplukken. U passeert verschillende mooie watervallen waaronder de Ramboda falls.

Nuwara Eliya is een typisch Engelse stadje, u waant zich terug in koloniale tijden. Gelegen in een dal op 1.884 meter hoogte, te midden van de vele theeplantages, ligt Nuwara Eliya (“Lichtstad”). Nuwara Eliya wordt ook wel “Klein Engeland” genoemd en dat is niet zo heel gek. De stad is gesticht door de Britten in de 19e eeuw. De typische Britse koloniale bouwstijl kan u nog goed zien, met het Grand Hotel als het beste voorbeeld. Nuwara Eliya heeft, in verhouding met de rest van Sri Lanka, een koel klimaat. Overdag is het gemiddeld 20°C en ’s nachts gemiddeld 10°C, maar het kwik kan soms dalen tot aan het vriespunt. De bekendste bezienswaardigheid van Nuwara Eliya is de Horton Plains National Park met World’s End. Dit unieke reservaat ligt op een plateau op 2.100m hoogte. Daarnaast heeft Nuwara Eliya de hoogst gelegen botanische tuin ter wereld, de Hakgala Botanical Gardens. In de avond is er een markt waar men Westerse, in Sri Lanka gemaakte, sportkleding voordelig verkoopt. In Nuwara Eliya ligt een mooie golfbaan, verder is er een groot meer waar u verschillende watersporten op kan beoefenen zoals kayak of kan u een bootje huren.


DAG 15 NUWARA ELIYA – ELLA (O-D)

Deze morgen rond 06:00 uur kan u deelnemen aan de excursie naar het hoger gelegen Horton Plains National Park. Dit is een natuurreservaat gelegen op 2.100m hoogte en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De uitgestrekte graslanden wisselen af met mooie nevelwouden. Er leven 24 verschillende zoogdieren (waaronder paardherten, makaken, roestkatten en luipaarden), 9 soorten reptielen en 87 vogelsoorten. Er zijn vier vogelsoorten die enkel in Horton Plains National Park voorkomen: de blauwe kitta, de ceylonvliegenvanger, de ceylonese brilvanger en de Sri Lanka houtduif. Per jeep wordt u er naartoe gebracht en maakt er een uitgebreide wandeling. De wandelroute voert u naar World's End, gelegen in het zuiden van Horton Plains. Hier eindigt het plateau in een diepe afgrond van 870m, dit geeft een fantastisch uitzicht. Vlakbij World’s End, op ca. 800m, ligt Mini World’s End, de afgrond is hier “slechts” 270m diep. De route komt ook langs een mooie waterval.

Deze middag kan u de trein van Nuwara Eliya naar Ella nemen. De rit voert u door de bergen en wordt door veel mensen als een hoogtepunt van hun reis genoemd. Het is de manier om contact te maken met de vriendelijke lokale bevolking. De treinreis voert u door het prachtige berggebied, tussen de theeplantages door, over oude houten bruggen en hooggelegen bergstationnetjes. Afwisselend ziet u ruige bergen, theeplantages en watervallen. De vergezichten zijn adembenemend mooi! Genieten doet u deze middag aan uw hotel.


DAG 16 ELLA (O-D)

Tijdens het ontbijt kijkt u uit op de prachtige omgeving. Vandaag kan u enkele mooie pittige wandelingen maken. Met de beschrijving van de routes trekt u er op uit. Neem bijvoorbeeld de klim naar Little Adams peak, het kleine broertje van Adam's Peak. Een stevige wandeling van ongeveer 2 uur langs theevelden, fraaie treinbruggen en afgelegen dorpjes. Beklim het laatste stuk naar de top via grote traptreden. Op de top heeft u een fantastisch zicht over gigantische bergkammen. Of beklim de Ella Rock welke wat pittiger is, de wandeling duurt 4 uur. Via kronkelende junglepaden bereikt u de top. Terug in Ella kan u zichzelf trakteren op een heerlijke massage. Of geniet gewoon van uw hotel en van deze prachtige omgeving.


DAG 17 ELLA – ARUGAM BAY (O-D)

De reis gaat verder naar Arugam Bay. Deze plaats staat bekend om het ontspannen laid-back gevoel en het surfen. Het is een gezellige plaats met barretjes en restaurants.


DAG 18 ARUGAM BAY (O-D)

U heeft twee ontspannen dagen in Arugam Bay. Lekker luieren aan het strand, surfen of neem een kijkje in de omgeving. Ontdek het lokale leven, de zandduinen van Panama of ga op safari in het Kumana NP.


DAG 19 ARUGAM BAY – GAL OYA NP (O-D)

Gal Oya is één van Sri Lanka’s meest ongerepte nationale parken. Het is een uitstekende locatie om de Aziatische olifant in het wild te observeren. Deze enorme dieren zijn hier beduidend minder gewend aan toeristen en zullen dan ook wat verlegen zijn. De natuur in haar puurste vorm! Een groot gedeelte van het park beslaat het Senanayake Samudraya meer, het grootste meer van het land. In het meer liggen vele eilandjes en het is dan ook een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Door de aanwezigheid van het meer, worden er vanuit de Gal Oya Lodge ook fantastische safari’s per boot verzorgd, iets wat u niet op andere locaties in Sri Lanka kunt doen. Het is een magische ervaring om een groep olifanten te kunnen observeren vanaf het water wanneer zij grazen bij de rivieroevers of zich wassen in het verfrissende water. Ander wild laat zich in Gal Oya lastig observeren door de dichtbegroeide vegetatie en het feit dat het gebied jarenlang met rust is gelaten.

Men werkt in deze regio nauw samen met Vedda’s, de inheemse bevolking van Sri Lanka. Een wandeling met één van de Vedda’s is werkelijk een unieke ervaring!


DAG 20 GAL OYA NP – YALA NP (O-D)

Vandaag rijden we verder naar het zuiden, naar Tissamaharama, een plaatsje met prachtige meren en stupa's en midden tussen verschillende Nationale Parken. Onderweg kunt u eventueel een bezoek brengen aan Kataragama. De tempel in dit dorp is het belangrijkste bedevaartsoord van Sri Lanka, zowel voor het Boeddhisme als voor aanhangers van het Hindoeïsme en de Islam. In het uitgestrekte tempelcomplex komen op hoogtijdagen honderden in het wit geklede pelgrims offers van kokosnoten en fruit brengen. Na aankomst kunt u optioneel een jeepsafari maken door het Yala National Park of Bundala Bird Sanctuary.


DAG 21 YALA – MIRISSA (O-D)

Deze ochtend kan u een jeepsafari in het Yala National Park maken. Dit is één van de grootste nationale parken en kent een grote populatie olifanten, luipaarden, beren en krokodillen. Het park heeft de laatste jaren veel publiciteit gekregen door de luipaard onderzoeken van National Geographic en Discovery TV. Deze onderzoeken gaven aan dat Yala de hoogste concentratie luipaarden per vierkante kilometer heeft, ter wereld. Tijdens uw safari gaat u dan natuurlijk ook op zoek naar deze schuwe dieren, maar een garantie kunnen we u uiteraard niet geven. Wel zal u veel ander wild zien en de vele zout- & zoetwatermeren zijn een broedplek voor vele exotische vogels. De safari in dit park draait voornamelijk op het spotten van het luipaard en de zwarte lipbeer.

Let wel dat Yala National Park gesloten is tijdens de maand september! Maar geen nood u kan dan in plaats hiervan een bezoek brengen aan het Bundala National Park, dat naast Yala NP ligt. Bundala NP is een oogverblindend natuurgebied: een lange kuststrook bestaande uit kreken, rivieren, mangrovebos en grasland. Dit is het perfecte leefklimaat voor vele vogelsoorten als griel, flamingo, franjepoot en zwarthals ooievaar. Op de zandbanken langs de kreken liggen vaak moeraskrokodillen te zonnen. Aapjes slingeren rond uw jeep heen weer, dit levert een prachtig schouwspel op. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste parken van Sri Lanka, daar u er alsook verschillende zeeschildpadden kan bekijken vanop een hoger gelegen rots met prachtig zeezicht.

Nadien kan u samen met een lokale gids een leuke fietstocht (ca. 2 uur) maken rond Wirawila Lake. Via paden door rijstvelden, bossen en plantages fietst u een mooie route. U kunt geregeld afstappen bij werkplaatsen en mooie plekjes.

Hierna vertrekt u naar Mirissa, een plaatsje in het uiterste zuiden van Sri Lanka. Mirissa staat bekend om zijn prachtige baai met mooie stranden en azuurblauw water. Het is een geliefde plaats onder de watersporters. In de wateren rond Sri Lanka komen verschillende soorten walvissen en dolfijnen voor. Mirissa is het startpunt voor een walvissen en dolfijnen cruise.


DAG 22 MIRISSA (O-D)

Vrije dag in Mirissa. Geniet van zon, zee en strand. Het is een geliefde plaats onder de watersporters, zoals kanoën, surfen en bodyboarden. Ook het binnenland is het verkennen waard, met meertjes, theeplantages en verborgen tempels. Van november t.e.m. maart is het walvissen seizoen. Vanaf de haven van Matara – Mirissa vertrekken verschillende boottochten.


DAG 23 MIRISSA – GALLE – KALUTERA (O-D)

Vandaag bezoeken we Galle, een Oud-Hollandse omwalde binnenstad. De kleine Groote Kerk uit 1755 en nog vele andere overblijfselen herinneren hier aan de VOC periode (Verenigde Oost-Indische compagnie), die meer dan 150 jaar het leven bepaalde van Sri Lanka. Zodra u binnen de afschrikwekkende stadsmuren van het fort staat, lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Het kantklossen, een erfenis uit de koloniale tijd, wordt hier nog sporadisch beoefend en is met een beetje geluk te zien in een winkeltje. Vanop de muur heeft u een mooie kijk op het koraalrif dat voor de kust is gelegen. Onderweg kan u de stiltvissers aan het werk zien in Weligama alvorens aan te komen in Kalutera.


DAG 24 KALUTERA – SINHARAJA REGENWOUD – KALUTERA (O-D)

U kan een bezoek brengen aan het laatste ongerepte regenwoud van Sri Lanka. 60 kilometer richting het centrale gebergte ligt het beschermde tropisch regenwoud, Sinharaja Rainforest. Dit reservaat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het regenwoud heeft een zeer diverse flora en fauna met zeer zeldzame dieren, waaronder luipaarden, de apensoort witlangbaardoer, de civetkatachtige Sri Lanka-palmroller, vele reptielen en maar liefst 147 verschillende vogelsoorten. Er lopen drie paden door het bos die u kunt volgen. Met zijn ondoordringbare jungle, neerhangende lianen en het prachtige gezang van de vele vogels wordt deze uitstap een waar avontuur. Het bos herbergt maar liefst 830 soorten endemische planten en dieren, waarvan talloze zeldzame bomen, vogels, reptielen en insecten.

Via Ratnapura, gekend van de ontginning van de gekende edelstenen zakken we terug af naar Kalutara. Rond Ratnapura liggen de Kalugas watervallen. Ratnapura is ook het startpunt om de Sri Pada of Adams Peak te gaan beklimmen. U moet in een goede conditie zijn om aan deze tocht te beginnen, de klim duurt heen en terug een kleine 8 uur. U wandelt merendeels over trappen en rotspaden.

Adam’s Peak is een heilige berg van 2.242m hoogte. Het is één van de zeldzame plekken op aarde die voor vier religies heilig is. Boven op de berg vindt u een voetafdruk van Boeddha. Volgens de Boeddhisten is het de afdruk van Boeddha, volgens de Christenen en Moslims is het de afdruk van Adam en volgens de Hindoes is het de afdruk van de god Shiva. U kan de klim het beste beginnen vanuit het plaatsje Dalhousie (1.200m). Vanaf hier zijn het ca. 4.800 treden naar de top. Langs de route staan veel kraampjes voor eten en drinken. Als u heel vroeg begint, kunt u de prachtige zonsopkomst zien vanaf de top.


DAG 25 KALUTERA – COLOMBO – BRUSSEL OF AMSTERDAM (O)

U geniet van uw ontbijt. U heeft de hele dag om de laatste indrukken op te doen van dit tropische eiland. Voor zij die wensen kunnen, indien hun vlucht laat vertrekt, nog een bezoek brengen aan de mangrovewouden van Madu Ganga, de broedplaats van verschillende vis en vogelsoorten. Tijdens een mooie boottocht is het echt genieten van het leven op het water.

Een bezoek aan een schildpadboerderij mag u zeker niet missen. Hier helpt men de pasgeboren schildpadden zich voor te bereiden op hun leven in de Grote Oceaan. Ook gewonde schildpadden worden hier opgevangen, omdat de dieren het anders niet zullen overleven op zee, krijgen ze hier een thuis. De schildpadden worden door de schildpaddenboerderij verzorgd en diegenen die goed hersteld zijn, kunnen nadien worden teruggebracht naar de zee.

Voor zij die Colombo nog wensen te bezoeken kan uw gids nog een ommetje maken langs deze drukke stad alvorens u af te zetten op de luchthaven. Een bezoek aan het koloniale gedeelte van Colombo: Galle Face, de Pettah wijk, Cinnamon Gardens en het Onafhankelijkheidsplein zullen dan niet ontbreken.

U wordt naar de luchthaven van Colombo gebracht voor uw terugvlucht naar huis.


DAG 26 Aankomst thuis

Einde van een prachtige en onvergetelijke vakantie!