Sri lanka Reizen Op Zijn Mooist 16d

(afreizen tussen november en maart)

yala Np
sri lanka eten
negombo
Nuwara Eliya
Ella
Dambulla
Wilpattu Np
Hirrawaduna
Yala Np
Mihintale
Negombo
Tangalle
Kandy dansers
Ella
Yala Np
Horton Plains
Minneriya Np
Wilpattu Np
Nuawara Eliya
Ella
Dambulla
Ella
Pinnawela
Ella
Minneriya Np
Nuwara Eliya
Yala Np
Colombo
Ravana waterval
Mirissa
Dambulla
Monniken
thee plukkers
Mihintale
Mirissa

DAG 1 Brussel / Amsterdam / Dusseldorf / Parijs - Colombo

Vertrek in de voor u best geschikte luchthaven voor uw vlucht naar Colombo. Sri Lanka direct heeft goede vluchttarieven met Qatar, Emirates, Etihad en Sri Lanka Airlines.


DAG 2 COLOMBO – NEGOMBO (D)

Aankomst op de luchthaven van Colombo, na de oppik van de bagage ontmoet u de chauffeur/gids die zal instaan voor de transfer naar uw eerste hotel. Indien u vroeg land voor 08:00 uur 's morgens raden wij u aan een dagkamer bij te huren, zo kan u toch nog een paar uur bijslapen. De meerprijs voor een dagkamer komt op 30 euro pp.

Op weg naar uw hotel passeert u de kanalen en de vismijn van Negombo, onze chauffeur houdt hier halt en kan u de lokale sfeer opsnuiven en de lokale vismarkt van dichtbij beleven.
Negombo is een van de grootste badplaatsen aan de westkust van Sri Lanka. Het is een levendige plaats met veel restaurants en bars. Negombo ligt in een lagune met uitgestrekte mangrovebossen en palmbomen. In de omgeving groeit er veel kaneel, waardoor het in de koloniale tijd een belangrijke plaats was. In het centrum van Negombo zijn er resten van een oud Nederlands fort te zien en het Hollandse kanaal dat tot het ruim honderd kilometer verderop gelegen Puttalam loopt.
Negombo wordt ook wel “Little Rome” genoemd door de vele kerken en is grotendeels christelijk. Het is van origine een vissersdorp, zelfs nu is de visvangst naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Een bezoek aan de vismarkt of een visrestaurant is dan ook de moeite waard. Er liggen veel beach resorts langs het brede zandstrand van Negombo. De zee is, vanwege de vaak hoge golven, niet geschikt voor kinderen. Ook in Negombo kan u veel van de koloniale historie van Sri Lanka zien. Naast de vele kerken en een Nederlands fort, ligt er in Negombo een kanaal gegraven door de Nederlanders voor de specerijenhandel. Bij Negombo ligt ook het grootste moerasgebied van Sri Lanka, het Muthurajawela moeras. In dit gebied leven veel vogels, waaronder reigers, kraanvogel en ijsvogels maar ook waterleguanen, makaken en krokodillen komen er voor.


DAG 3 NEGOMBO – DAMBULLA – HABARANA (O-D)

Op weg naar Sigiriya kan u in Dambulla de oudste Boeddhistische rotstempel bezoeken, welke op de lijst van het UNESCO werelderfgoed staat. Bij het bestijgen van de trappen van het grottencomplex wordt u vergezeld door aapjes. De rotstempel van Dambulla telt meer dan honderden Boeddhabeelden. De wanden en plafonds in het complex zijn beschilderd met taferelen uit het leven van Boeddha (sommige fresco's zijn meer dan 2000 jaar oud). Ook vindt u er een 14m grote Boeddha uitgehouwen in de rots.

De Dambulla rotstempel bestaat uit meerdere grotten. De grot Devaraja Viharaya (Tempel van de Heer der Goden) verwijst naar Vishnu, naar verluidt de schepper van de grotten. In de rots ligt een veertien meter lange slapende Boeddha uitgehouwen. De grot Maharaja Viharaya (Tempel van grote Koningen) is de mooiste en grootste, hij is 50 meter lang, 25 meter breed en zeven meter hoog. Het aantal Boeddhabeelden en de mooie schilderingen op de muren en plafonds is indrukwekkend. De derde grot is de Maha Alut Viharaya (Grote Nieuwe Tempel). In de grot ligt een mediterende Boeddha omringd door vijftig andere boeddhabeelden en een negen meter lange liggende Boeddha. In de Pacchima Viharaya (Westelijke Tempel) staan enkele prachtige boeddhabeelden. De Devana Alut Viharaya (Tweede Nieuwe Tempel) heeft een grote liggende Boeddha omringd door vijf kleinere boeddhabeelden. Aan de voet van de Dambulla rotstempel staat de gouden tempel van Dambulla. Deze tempel is opzichtig en modern en vormt een groot contrast met de oude grotten. De dertig meter hoge Boeddha is heel indrukwekkend.

Hierna kan u de 125 meter hoge Leeuwenrots van Sigiriya beklimmen, u ziet de goed bewaarde fresco’s van halfnaakte godinnen en hofdames. Ook de spiegelwand getuigt van authentieke kunstzinnigheid, vooral omdat de rots destijds werd geglazuurd met een mengsel van wilde honing, limoenen en eiwit. Hogerop bewaken een paar reusachtige leeuwenklauwen de steile trappengang, die leidt naar de restanten van de vesting van de wrede maar bouwkundig geniale koning Kassapa. De rots van Sigiriya is een zeer belangrijke bezienswaardigheid in Sri Lanka en is één van de zeven plekken in Sri Lanka die op de Werelderfgoedlijst staat. De rots wordt ook wel 'Lion Rock' genoemd en is voornamelijk zeer populair bij toeristen door het adembenemende uitzicht.

Ontstaan: Op een enorme rots van bijna 200 meter hoog, waarbij de top op de meeste plekken breder is dan de basis, bouwde koning Kassapa I tussen 473 en 491 een paleis. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de rots al veel eerder in gebruik was genomen door Boeddhisten die een paar eeuwen voor Christus hier een klooster zouden hebben gebouwd. Een andere theorie is weer dat de vader van Kassapa I, koning Dhatusena ooit was begonnen met het bouwen van een paleis en dat Kassapa I het voltooide. Na de dood van Koning Kassapa I werd het paleis een toevluchtsoord voor monniken en in de 14e eeuw werd het gehele complex verlaten. Hierdoor raakte het complex in verval, archeologen herontdekte de plek echter tijdens de Britse koloniale periode.

De tuinen: In het centrum van Sri Lanka ligt de bijzondere plaats Sigiriya. Vanuit de jungle loopt u over een lang pad richting de rots. Hieromheen ziet u prachtige symmetrische tuinen. Ook komen er veel waterpartijen voor in de tuin. Dit worden de watertuinen van het paleis genoemd. Het is namelijk een netwerk van allerlei ondergrondse grachten en waterwegen met fonteinen, die de vroegere Koninklijke baden hebben voorzien van water. De tuin van Sigiriya zou de oudste tuin van heel Azië zijn.

De klim: Voor de rots heeft u reeds een prachtig uitzicht, maar bovenop de rots al helemaal. Hier moet u een flinke klim voor maken, de trap heeft namelijk 1.860 treden. Wel wordt deze tocht bovenop enorm beloond. Hier vindt u de contouren van een van de mooist gelegen paleizen ter wereld. Het enige wat u van het paleis nog kunt zien is een grote ruïne.

Mirror Wall: Het eerste wat u tegenkomt tijdens uw klim naar boven is de Mirror Wall. Op deze muur hebben de eerste bezoekers van Sigiriya 'graffiti' gekrast, waardoor wetenschappers een zeer goed inzicht hebben gekregen in de hele ontwikkeling van de Singalese taal.

Fresco's: Halverwege uw klim naar boven komt u eeuwenoude muurschilderingen tegen die zeer goed bewaard zijn gebleven. Het zijn fresco's van vrouwen, vermoedelijk afbeeldingen van vrouwen van koning Kassapa I, die in het paleis woonden. Deze vrouwen worden ook wel de 'hemelse maagden' genoemd. Op de afbeeldingen ziet u namelijk schaars geklede vrouwen, wie of wat het precies voorstelt is niet zeker. Het kan ook een cadeautje zijn geweest voor de koning of het zouden afbeeldingen kunnen voorstellen van de boeddhistische godin Tara Devi, niemand weet dit echter precies.

Lions Platform : Als u bijna boven bent komt u bij het Lions Platform met de twee leeuwenklauwen, waar de vertaling van Sigiriya vandaan komt. Deze naam heeft hij gekregen doordat u tussen twee enorme leeuwenklauwen doorloopt, de restanten van de leeuw zijn verder allemaal vergaan.


DAG 4 HABARANA – MINNERIYA NP – POLONNARUWA (O-D)

Vandaag kan u deelnemen aan een jeepsafari in het Minneriya National Park, dat naast zijn populatie van meer dan 200 olifanten eveneens bekend staat om zijn herten, reptielen en meer dan 120 verschillenden vogelsoorten, een zeer mooi en aangenaam park. Het 89 vierkante kilometer grote park wordt gekenmerkt door de vele struiken, bossen, moerassen en open vlaktes. Naast olifanten vindt u hier nog veel meer dieren, waarvan de meeste tot bedreigde diersoorten behoren. U vindt er ook apen, krokodillen en luipaarden hoewel de laatste zeer zelden gezien worden.

De beste tijd om hier olifanten te spotten is in het droge seizoen wat loopt van mei tot september. Tegen die tijd is namelijk het meeste water weg en komt er veel gras vrij voor dieren om te grazen. Jaarlijks komen honderden olifanten bijeen bij de Minneriya Tank om zich te wassen en te voeden. Het wordt ook niet voor niets ‘the Gathering’ genoemd. Naast olifanten komen hier ook vogels als ooievaars, reigers en pelikanen en andere dieren. De tank is overigens ontworpen door een monnik, Mahasena. Eén van de dingen die het Minneriya National Park zo speciaal maken is de vele habitatten. Van tropische bossen tot watergebieden en van graslanden tot struiken.

De reden dat hier veel olifanten zitten is omdat Minneriya National Park deel uit maakt van een route die de olifanten afleggen tussen Minneriya National Park en Kaudulla en Wasgomuwa National Park. In augustus en september vind u hier de meeste olifanten. Het park is makkelijk te bereiken aangezien het op slechts 10 minuten rijden van Habarana ligt. Het kan zijn dat de gids u voorstelt om het Kaudulla National Park te gaan doen i.p.v. Minneriya. En dit omdat het een gelijkaardig park is, pas geopend in 2002, maar met minder toeristen.

Nadien kan u de antieke Koningsstad van Polonnaruwa bezoeken. Deze 11de eeuwse stad met z'n reuzegrote dagoba's, tempels en paleizenruïnes straalt een mysterieuze sfeer uit. Het is beroemd om zijn vele waterreservoirs, waarvan de grootste, de Parakrama Samudra, groter is dan de haven van Colombo. Verdere attracties zijn de Royal Citadel, the Kumara Pokuna, the Royal Pavilion, the Vatadage Relic House en het Gal Vihara, met zijn 3 Boeddhabeelden een geliefd onderwerp voor fotografen. Voor zij die wensen kunnen deze site ook per fiets ontdekken.

Polonnaruwa is een historische stad die op werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Polonnaruwa is bijna 1000 jaar oud en alle gebouwen zijn nog in zeer goede staat in tegenstelling tot Anuradhapura, dus dit maakt de stad extra bijzonder. Polonnaruwa bestaat eigenlijk uit 3 delen: de Quadrangle (een groot rechthoekig terras), de oude citadel en de noordelijke monumenten. In de citadel zijn nog overblijfselen van het koninklijk paleis, de audiëntiezaal en het mooie koningsbad. De meeste ruines staan in de Quadrangle. Hier bevindt zich ook het Gal Pota (stenen boek), een liggende steen van 25 ton en met afmetingen van 8,25 x 1,37 m met de uitvoerigste inscriptie van Sri Lanka over de daden van koning Nissanka Malla. De Vatadage is de mooiste en best bewaard gebleven tempel met een bijzonder fijne structuur. De Rankot Vehera is met een hoogte van zestig meter en een basisomvang van twintig meter de grootste stoepa van Polonnaruwa en de op drie na grootste stoepa van Sri Lanka. De tempel Lankatillaka Vihara is een van de mooiste boeddhistische heiligdommen van Azië uit de 12e eeuw. Slechts weinig reizigers bezoeken deze tempel, dus de serene sfeer maakt het extra bijzonder om de tempel te bezoeken. De Gal Vihara rotstempel is een van de bekendste tempels van Polonnaruwa. De tempel heeft vier enorme uit de granieten rots gehouwen boeddhabeelden.


DAG 5 HABARANA – ANURDHAPURA – MIHINTALE – AVUKANA (O-D)

Na het ontbijt kan u de oudste koningshoofdstad van Sri Lanka, Anuradhapura bezoeken, die ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. U vindt er onder meer de talrijke Bodhi bomen, waaronder Boeddha de verlichting ontving. Verder ziet u grote dagoba's, tempel - en paleizenruïnes die een terrein vullen van vele hectare.

Bezienswaardigheden rond Anuradhapura:

Ruwanweliseya stoepa, ook wel Grote Stoepa genoemd, is gebouwd in 161 v. Chr. door koning Dutugamunu. De stoepa is met een hoogte van 92m één van de hoogste monumenten ter wereld. De stoepa werd ontworpen met de leer van Boeddha in het achterhoofd. Om de witte koepel staan vier muren met olifant figuren erin. De koepel zelf staat voor de uitgestrektheid van de leer.

De Sri Maha Bodhi is een boom die voortkomt uit de bodhiboom in Bodhgaya, in India. Onder deze boom zou Boeddha de verlichting hebben bereikt. De Sri Maha Bodhi komt voort uit de 2e generatie (de bodhiboom in Bodhgaya is inmiddels van de 6e generatie) en is daarmee de oudste boom ter wereld. Jaarlijks bezoeken duizenden boeddhistische pelgrims deze boom.

De Isurumuniya tempel is een Boeddhistische rotstempel uit de 3e eeuw v. Chr. en maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex. De tempel heeft een aantal beelden, waaronder een zittende Boeddha. Bij de ingang van de tempel ligt een vijver, hierboven zijn olifanten in de rotsen uitgesneden. Via trappen kan u boven op de rots boven de tempel komen. Hier heeft u een mooi uitzicht over de omgeving van Anuradhapura.

De Thuparama stoepa is de oudste stoepa van Sri Lanka en de oudste nog zichtbare stoepa van de wereld, gebouwd in de 3e eeuw v. Chr. De omliggende zuilen zijn wel het meest herkenbare aan de stoepa’s. De stoepa is op een gegeven moment geheel verloren gegaan, maar in 1862 herbouwd.

De Kuttam Pokuna of ‘Tweeling bad’, zijn twee baden uit de 6e – 8e eeuw. De bijna identieke baden zijn gebouwd voor monniken. Via een filtreer systeem en een put werd het water gezuiverd. De monniken voerden hier hun rituele wassingen uit. De Kuttam Pokuna laat Singalese vakmanschap uit die tijd zien.

Daarna gaat u naar Mihintale, Mihintale is een berg 11km ten oosten van Anuradhapura. Het is de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka en daarmee een belangrijk bedevaartsoord. Er zijn een aantal religieuze monumenten en gebouwen, waaronder de grote Aradhana Gala rots en de Maha Saya stoepa. Vanaf de Aradhana Gala rots (het is een stevige klim naar de tempel op de heuveltop, 1840 lage en brede treden) heeft u een prachtig uitzicht over het landschap rond Mihintale. Ieder jaar wordt er in juni bij volle maan, het Poison Poya full moon festival gehouden waarbij duizenden boeddhisten de tempels weer tot leven brengen met kandelaren en vlaggen.

De Kantaka Chaitiya-dagoba: (beeld van de grote zittende witte Boeddha) via de hoofdtrap op het tempelterrein kunt u naar boven lopen, eerst over 220 treden naar een plateau en dan rechts omhoog over 190 treden naar de Kantaka Chaitiya. Langs de trappen pronken de frangipani-bomen met hun witte bloemen. De 30m hoge Kantaka Chaitiya werd in de 3de eeuw v.Chr. gebouwd en kwam bij opgravingen in 1935 van onder een aarden heuvel tevoorschijn. Bij de dagoba hebt u een goed uitzicht op de bossen en vijvers. In de verte steken de dagoba's van Anuradhapura boven het bladerdak van de jungle uit. Nadien bezoeken we het 12 meter hoge, uit een granietenrots gehouwen, Auvukana Boeddha standbeeld. Het is het grootste en best bewaarde Boeddhabeeld ter wereld.


DAG 6 HABARANA – HIRIWADUNNA – MATALE – KANDY (O-D)

U kan de dag starten met een wandeling naar het kleine dorpje van Hiriwadunna, waar u kunt zien hoe de mensen ontwaken en hun dagelijkse handelingen oppakken. Via een mooi stukje natuurgebied komen we aan bij de lelie- en lotusvijver, waar we aan boord stappen van een klein, lokaal bootje. Onderweg maken we een stop voor een verfrissend drankje op het platteland. De omgeving is indrukwekkend mooi, u ziet prachtige vogels, vlinders en met een beetje geluk ook apen, die hier in de bomen leven. Na een mooie wandeling staat er een ossenkar op ons te wachten, die ons op een authentieke manier weer terugbrengt naar het dorp. Een geweldige manier om van de bestaande paden te treden en te zien hoe het dagelijkse leven op het platteland is in Sri Lanka werkelijk is.

Op weg naar Kandy houdt u halt bij de kruidentuinen van Matale. Sri Lanka is wereldwijd bekend om haar gewaardeerde en geneeskrachtige kruiden. De tuinen zijn voorzien van een groot aantal belangrijke kruiden zoals sandelhout, Margosa, Cocoa, Citronella, Amandel, Jasmijn en Kokosnoot. Bij een bezoek hieraan zal u kunnen zien hoe kruidnagel, peper, gember, nootmuskaat, kaneel en saffraan worden gekweekt in hun natuurlijke omgeving en kunt u leren van hun helende eigenschappen en hoe ze gebruikt worden in vele geneesmiddelen. Sinds de tijd van de farao's en de Chinese dynastieën hebben de helende krachten van specerijen hun diensten al bewezen. Wij nodigen u uit om dicht bij de natuur te blijven en ontdek de wondere wereld van kruiden en specerijen.

Kandy wordt ook wel de Culturele hoofdstad van Sri Lanka genoemd, er is dan ook voldoende te zien. De beroemde Tempel van de Tand, het belangrijkste Boeddhistische heiligdom in Sri Lanka, herbergt één van de heiligste relikwieën van het Boeddhisme: de linkerbovenhoektand van Boeddha. Het schrijn opent alle dagen om 18u45, gedurende 15 minuten. Echt de moeite om te bezoeken, er hangt een zeer speciale sfeer en het is alsook een mooie tempel. U kan deze mooi dag afsluiten met een culturele show van de “Kandyan Dancers”, uw gids regelt dit graag voor u.


DAG 7 KANDY – PINNAWELA – PERADENIYA – KANDY (O-D)

Vandaag kan u een bezoek brengen aan het populaire olifantenweeshuis van Pinnawela waar de babyolifantjes met de papfles worden grootgebracht. Het Pinnawela Elephant Orphanage is een olifantenweeshuis waar gehandicapte of verstoten baby olifantjes worden opgevangen. Hier worden ook olifanten gefokt. De olifanten kunnen vrij leven op een land van 10 hectare. Er is voldoende tijd om mooie foto's te nemen tijdens het voederen of het baden, een echte must do. Op dit moment leven er rond de 80 olifanten in het olifantenweeshuis. 2 keer per dag worden de olifanten gewassen in de Ma Oya rivier. De olifanten hebben een dagelijks programma:

08:30 – Het olifantenweeshuis is open voor bezoekers
09:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
10:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
12:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
13:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
14:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
16:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
17:00 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
18:00 – Het olifantenweeshuis is gesloten voor bezoekers

Voor u Kandy opnieuw binnenrijdt kan u een bezoek brengen aan de mooie Royal Botanical Garden (ook wel Peradeniya Botanical Garden genoemd) dit is de grootste botanische tuin in Sri Lanka. In het park van 60hectare vindt u meer dan 4.000 verschillende plantensoorten, waaronder lianen, bamboe, lantaarnplanten, pandanus bomen en palmbomen. Daarnaast is er een orchideeënhuis en een kruidentuin met o.a. vanille, pepers en kardemom. In het park leven veel vleerhonden, vlinders en vogels.

‘s Middags keert u terug naar Kandy en kan u het Koninklijk paleis gaan bezoeken. Langs de Tempel van de Tand liggen de oude gebouwen van het vroegere paleis van Kandy. Onder deze gebouwen ziet u onder andere het koninklijk paleis, vertrekken van de koningin, de raadzaal en de wapenkamer. Een aantal van deze gebouwen zijn nu in gebruik als musea over het Kandy tijdperk. De raadzaal, gebouwd in 1784 is een uniek voorbeeld van de houten architectuur uit die periode.

Net achter de Tempel van de Tand ligt het Udawattekele Bird Sanctuary, dat u kan gaan bezoeken. Ondanks dat het reservaat in de stad ligt, zitten hier veel dieren. U kan hier 80 verschillende soorten vogels spotten, waaronder de bruinkapjungletimalia, de smaragdparkiet en de jungle-dwergijsvogel. Daarnaast leven er ook veel apen, zoals de Ceylonkroonaap, de witbaarlangoer en de grijze langoer.

Een andere mogelijkheid vandaag, buiten relaxen aan uw hotel en zelf in Kandy op ontdekking te gaan, is een bezoek te brengen aan het Knuckles Mountain Range National Park. Het park is een kleine 40 minuten buiten Kandy gelegen. De Knuckles Mountain range is een gebergte. Dit gebergte heeft zijn naam te danken aan haar toppen, deze lijken een gebalde vuist. U kan hier wandelen of fietsen, daarnaast worden er excursies georganiseerd. Dit gebergte kent veel types vegetatie, van regenwoud tot steppe en savanne. Hierdoor leven er veel verschillende planten en dieren waaronder olifanten, luipaarden en lori’s.

Doorkruis de groene theeplantages en tropische nevelwouden van Knuckles Mountain Range. Laat je overweldigen door mysterieuze, mistige bergtoppen en adem de pure berglucht in!

Gelegen in Centraal Sri Lanka ligt het weelderige Knuckles Mountain Range. Een gebied van maar liefst 234 vierkante meter, uitgestrekt tot aan de randen van Kandy en Matale. Het unieke bosreservaat beschikt over 35 bergtoppen waarvan sommige met een hoogte van 1900 meter ver boven de mist en lage bewolking uitsteken. Geheel terecht dat dit gebied is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

De spectaculaire diversiteit van Sri Lanka’s flora en fauna maken het een uitstekende locatie om te hiken of trekkings te ondernemen. Je hebt zelfs de kans om bedreigde en endemische diersoorten tegen te komen, zoals de bladneus hagedis. Omgeven door tropische vegetatie wandel je door nevelwouden, ruige bospaden en doorkruis je theeplantages waar theeplukkers vriendelijk naar je glimlachen. Het geluid van een ruisende waterval komt steeds dichterbij, die zich uitstekend leent om even in af te koelen.

Knuckles Moutain Range is met maar liefst 200 verschillende vogelsoorten een waar vogelparadijs; spot de Ceylonese baardvogel of de dofblauwe vliegenvanger! Kom oog in oog te staan met de Ceylonkroonaap, zie de zwartnekhaas in de verte huppelen en reuzeneekhoorns in de bomen klimmen. Tijdens deze trekking kun je niet anders dan genieten van schilderachtige landschappen en de pure, frisse lucht inademen.

TIP

Houd er rekening mee dat het weer in Knuckles Mountain Range onvoorspelbaar is. Neem voor de zekerheid een regenjas of poncho mee voor het geval het gaat regenen.


DAG 8 KANDY – NUWARA ELIYA -ELLA (O-D)

Deze morgen rijdt u via een prachtig heuvelachtige route door de theevelden naar het hoger gelegen plaatsje Nuwara Eliya. Onderweg houdt uw gids halt bij één van de grote theehuizen waar u het verwerkingsproces van de thee van dichtbij kan beleven. Voor zij die wensen kunnen ook eens gaan theeplukken. U passeert verschillende mooie watervallen waaronder de Ramboda falls. U kan tussen Nuwara Eliya en Ella een mooie treinrit maken.

Nuwara Eliya is een typisch Engelse stadje, u waant zich terug in koloniale tijden. Gelegen in een dal op 1.884 meter hoogte, te midden van de vele theeplantages, ligt Nuwara Eliya (“Lichtstad”). Nuwara Eliya wordt ook wel “Klein Engeland” genoemd en dat is niet zo heel gek. De stad is gesticht door de Britten in de 19e eeuw. De typische Britse koloniale bouwstijl kan u nog goed zien, met het Grand Hotel als het beste voorbeeld. Nuwara Eliya heeft, in verhouding met de rest van Sri Lanka, een koel klimaat. Overdag is het gemiddeld 20°C en ’s nachts gemiddeld 10°C, maar het kwik kan soms dalen tot aan het vriespunt. De bekendste bezienswaardigheid van Nuwara Eliya is de Horton Plains National Park met World’s End. Dit unieke reservaat ligt op een plateau op 2.100m hoogte. Daarnaast heeft Nuwara Eliya de hoogst gelegen botanische tuin ter wereld, de Hakgala Botanical Gardens. In de avond is er een markt waar men Westerse, in Sri Lanka gemaakte, sportkleding voordelig verkoopt. In Nuwara Eliya ligt een mooie golfbaan, verder is er een groot meer waar u verschillende watersporten op kan beoefenen zoals kayak of kan u een bootje huren.

De treinreis van Nuwara Eliya naar Ella is één van de mooiste van Sri Lanka. De treinreis rijdt door theeplantages, naaldbossen en dorpen. In de omgeving van Ella kunt u prachtig wandelen langs theeplantages, watervallen en over heuvels. Het is heel leuk om een bezoek te brengen aan een theefabriek. Dankzij de hoge ligging is het er heerlijk fris. Ella is een goede plaats om even te ontspannen tijdens een rondreis Sri Lanka.

In Ella heeft u vanaf de hoger gelegen hotels een fantastisch uitzicht op een kloof, de Ella Gap. Aan de rechterkant wordt de kloof begrensd door een bergrug, Ella Rock en aan de linkerkant door de heuvel Little Adam’s Peak. Ella Rock is het hoogtepunt van de omgeving. De berg kan beklommen worden, maar het is een zware tocht. Ella Rock is bekend om de grot Cave of Ravana, die in het verhaal van de Ramayana voorkomt. De vrij lichte wandeling naar Little Adam’s Peak gaat door theeplantages met uitzicht op Ella Rock. Het uitzicht vanaf de top is prachtig.


DAG 9 ELLA (O-D)

Deze morgen rond 06:00 uur kan u deelnemen aan de excursie naar het hoger gelegen Horton Plains National Park.

Omgeven door groene vegetatie, tropische nevelwouden en een rijke diversiteit aan flora en fauna; maak kennis met Horton Plains National Park.

Het klinkt als muziek in de oren voor de echte natuurliefhebber. Een bezoek aan één van Sri Lanka’s mooiste natuurparken mag tijdens je rondreis door Sri Lanka dan ook niet ontbreken. Horton Plains National Park leent zich uitstekend voor een actieve hike naar het einde van de wereld, op een hoogte van ongeveer 2.100 meter boven zeeniveauen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De uitgestrekte graslanden wisselen af met mooie nevelwouden. Er leven 24 verschillende zoogdieren (waaronder paardherten, makaken, roestkatten en luipaarden), 9 soorten reptielen en 87 vogelsoorten. Er zijn vier vogelsoorten die enkel in Horton Plains National Park voorkomen: de blauwe kitta, de ceylonvliegenvanger, de ceylonese brilvanger en de Sri Lanka houtduif. Per jeep wordt u er naartoe gebracht en maakt er een uitgebreide wandeling. De wandelroute voert u naar World's End, gelegen in het zuiden van Horton Plains. Hier eindigt het plateau in een diepe afgrond van 870m, dit geeft een fantastisch uitzicht. Vlakbij World’s End, op ca. 800m, ligt Mini World’s End, de afgrond is hier “slechts” 270m diep. De route komt ook langs een mooie waterval.

Vandaag kan u ook enkele mooie pittige wandelingen maken. Met de beschrijving van de routes trekt u er op uit. Neem bijvoorbeeld de klim naar Little Adams peak, het kleine broertje van Adam's Peak. Een stevige wandeling van ongeveer 2 uur langs theevelden, fraaie treinbruggen en afgelegen dorpjes. Beklim het laatste stuk naar de top via grote traptreden. Op de top heeft u een fantastisch zicht over gigantische bergkammen.

Of beklim de Ella Rock welke wat pittiger is, de wandeling duurt 4 uur. Via kronkelende junglepaden bereikt u de top. Terug in Ella kan u zichzelf trakteren op een heerlijke massage.


DAG 10 ELLA – UDAWALAWE NP– YALA NP (O-D)

Tijdens het ontbijt kijkt u uit op de prachtige omgeving. Vandaag kan u enkele mooie pittige wandelingen maken. Met de beschrijving van de routes trekt u er op uit. Neem bijvoorbeeld de klim naar Little Adam’s peak, het kleine broertje van Adam's Peak. U maakt een stevige wandeling van ongeveer 2 uur langs theevelden, fraaie treinbruggen en afgelegen dorpjes. Beklim het laatste stuk naar de top via grote traptreden. Op de top heeft u een fantastisch zicht over gigantische bergkammen. Of beklim de Ella Rockwelke wat pittiger is, deze wandeling duurt 4 uur. Via kronkelende junglepaden bereikt u de top. Terug in Ella kan u zichzelf trakteren op een heerlijke massage.

Deze namiddag kan u het Udawala Np olifanten gaan spotten.Het Udawalawe National Park is één van de meest bezochte enpopulairstenationale parken van het land. Het park ligt in het zuiden van Sri Lanka tegen de bergen van deHorton Plains. WaarYala National Parkof Bundale National Park uitblinken in natuurlijk schoon is het in Udawalawe National Park vooral het spotten van(Aziatische) olifantenwaar mensen voor komen.

Aan het begin van het park kan jefruit kopenom de olifanten mee te voeren. Doe ditniet. Het zijn wilde dieren die niet afhankelijk mogen worden vanmenselijk voeren.

Het grootste gedeelte van het Udawalawe Np ligt in dedroge zone. Dit betekent dat je veel uitgestrekte gebieden vindt met gras en dode bomen die olifanten hebben gebruikt om te krabben. Hierdoor heeft het park een nogal saaie uitstraling in het droge seizoen. Wanneer het echter gaat regenen veranderd de droge vlakte in eenmagische omgevingmet tijdelijke lagunes en prachtige groene vlaktes.

U kan hier slapen of doorrijden naar Yala wat wij doen tijdens deze reis, maar u kiest zelf.

Het Yala National Park is het 2de grootste en meest bezochte natuurreservaat van Sri Lanka. In het Yala Np is een safari per jeep of landrover onvergetelijk. In Yala Np vindt u de grootste concentratie van luipaarden ter wereld. Er zijn 44 verschillende zoogdieren, waaronder olifanten, jakhalzen, waterbuffels, lippenberen, makaken, krokodillen, viskatten en honderden soorten vogels. In het Yala Np tref je vooral lage begroeiing aan en overal zijn kleine drinkpoeltjes waar dieren zich verzamelen, dus u kan er makkelijk dieren spotten. De rode zandwegen met op de achtergrond grijze rotsen en groene begroeiing vormen een mooi decor. Een bezoek aan het Yala Np is dan ook een must.


DAG 11 TISSAMAHARAMA – YALA NP – BUNDALA NP – KALUTARA / BENTOTA / BERUWELA (O-D)

Deze ochtend kan u een jeepsafari in het Yala National Park maken. Dit is één van de grootste nationale parken en kent een grote populatie olifanten, luipaarden, beren en krokodillen. Het park heeft de laatste jaren veel publiciteit gekregen door de luipaard onderzoeken van National Geographic en Discovery TV. Deze onderzoeken gaven aan dat Yala de hoogste concentratie luipaarden per vierkante kilometer heeft, ter wereld. Tijdens uw safari gaat u dan natuurlijk ook op zoek naar deze schuwe dieren, maar een garantie kunnen we u uiteraard niet geven. Wel zal u veel ander wild zien en de vele zout- & zoetwatermeren zijn een broedplek voor vele exotische vogels. De safari in dit park draait voornamelijk op het spotten van het luipaard en de zwarte lipbeer.

Let op: Yala NP is dicht in de maand september! Maar geen nood u kan een bezoek brengen aan het Bundala National Park, dat naast Yala NP ligt. Bundala NP is weer een oogverblindend natuurgebied: een lange kuststrook bestaande uit kreken, rivieren, mangrovebos en grasland. Dit is het perfecte leefklimaat voor vele vogelsoorten als griel, flamingo, franjepoot en zwarthals ooievaar, het park telt 200 verschillende vogelsoorten. Op de zandbanken langs de kreken liggen vaak moeraskrokodillen te zonnen. Aapjes slingeren rond uw jeep heen en weer, dit levert een prachtig schouwspel op. Het is één van de mooiste parken van Sri Lanka. Zo kan u er ook verschillende zeeschildpadden bekijken van een hoger gelegen rots, samen met een prachtig zeezicht.

Een boeiende ervaring voor de echte vogel- en natuurliefhebber!Extra bijzonder aan Bundala National Park is dat dit het enige park in Sri Lanka is waar de zoutwaterkrokodil aanwezig is


U kan de tempel van Kataragama gaan bezoeken waar u één van de 3 dagelijkse ceremonies kan bijwonen. De tempel van Skanda. Dit is voor de hindoes de heiligste plaats van Sri Lanka. Het tempelcomplex is gelegen aan de heilige rivier Menik Ganga. Gelovigen baden in de rivier of waden erdoorheen. Het tempelcomplex bestaat uit de eenvoudige tempel van Skanda, Maha Devalla, en is omringd door kleinere tempels. De oorsprong van dit heiligdom is nog steeds gehuld in een waar mysterie. Vooral tijdens de zogenoemde poya-dagen reizen met gemak duizenden gelovigen naar Kataragama.

In de namiddag komt u toe bij uw hotel, waar u de rest van de dag kan vertoeven.


DAG 12 KALUATARA – WALVISSPOTTEN – KALUTARA (O-D)

Deze morgen rond 5 uur kan u deelnemen aan de bekende walvisspotting in Mirissa. De perfecte periode om deze mooie dieren te spotten is tussen november en april en van juli tot september. Tijdens deze tocht ziet u hopelijk vele dolfijnen, de Brydevinvis en de blauwe vinvis. Blauwe vinvissen, zijn ca. 25 meter lang en hebben een tong die net zo groot is als een olifant. Er is bijna niets zo imposant dan het zien van de grootste zeezoogdieren die ooit geleefd hebben op aarde vanop enkele meters afstand. De mastodont waar we hier over spreken is de 170 ton zware en meer dan 30 meter lange blauwe vinvis.

Tussen november en april en tussen juli en september passeren deze zeereuzen op slechts enkele kilometers van de zuidkust van Sri Lanka. Eén van de redenen hiervoor zou de sterk toenemende diepte van de Indische oceaan zijn aan de kust van Sri Lanka. Het is dan ook een waar spektakel als de blauwe vinvis een hap lucht komt nemen en dan met een sierlijke beweging een duik neemt richting zeebodem. Tijdens deze duik komt zijn staartvin volledig boven water om, zonder veel water te laten opspatten, mee de te verdwijnen in de diepe oceaan. De blauwe vinvissen zijn trouwens veel actiever dan hun soortgenoten, de grijze vinvis.

Naast blauwe vinvissen zijn ook potvissen en dolfijnen te zien tijdens uw trip op de Indische Oceaan. Mits een portie geluk, komen de dolfijnen surfen in de boeg van uw boot. Dit fenomeen is beter gekend onder de term "bow riding". In de namiddag kan u genieten van de mooie baai en de palmen aan het strand.


DAG 13 KALUTARA– GALLE – KALUTARA (O-D)

Vandaag bezoekt u Galle, een Oud-Hollandse omwalde binnenstad. De kleine Groote Kerk uit 1755 en nog vele andere overblijfselen herinneren hier aan de VOC periode (Verenigde Oost-Indische compagnie), die meer dan 150 jaar het leven bepaalde van Sri Lanka. Zodra u binnen de afschrikwekkende stadsmuren van het fort staat, lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Het kantklossen, een erfenis uit de koloniale tijd, wordt hier nog sporadisch beoefend en is met een beetje geluk te zien in een winkeltje. Vanop de muur heeft u een mooie kijk op het koraalrif dat voor de kust is gelegen. Onderweg kan u de stiltvissers aan het werk zien in Weligama alvorens aan te komen in Kalutara, Beruwela, Bentota, ..... U kiest zelf uw eindplaats aan het strand.


DAG 14 KALUTARA – SINHARAJA REGENWOUD – KALUTERA (O-D)

U kan een bezoek brengen aan het laatste ongerepte regenwoud van Sri Lanka. 60 kilometer richting het centrale gebergte ligt het beschermde tropisch regenwoud, Sinharaja Rainforest. Dit reservaat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het regenwoud heeft een zeer diverse flora en fauna met zeer zeldzame dieren, waaronder luipaarden, de apensoort witlangbaardoer, de civetkatachtige Sri Lanka-palmroller, vele reptielen en maar liefst 147 verschillende vogelsoorten. Er lopen drie paden door het bos die u kunt volgen. Met zijn ondoordringbare jungle, neerhangende lianen en het prachtige gezang van de vele vogels wordt deze uitstap een waar avontuur. Het bos herbergt maar liefst 830 soorten endemische planten en dieren, waarvan talloze zeldzame bomen, vogels, reptielen en insecten.

Samen met een ervaren gids ontdek je de meest adembenemende landschappen waarbij lianen tussen het dichtbegroeide regenwoud hangen. Bewandel de ongebaande paden in de jungle van Sri Lanka!

Midden in de laaggelegen natte zone van het eiland ligt Sri Lanka’s laatste echte regenwoud; het Sinharaja Forest Reserve. Dit beschermd natuurgebied is een bezoek meer dan waard tijdens jouw rondreis door Sri Lanka. Tijdens een wandeling door het regenwoud maak je kennis met de rijke flora en fauna van Sri Lanka.

Het gebied kent twee belangrijke natuurpaden die beide vanaf het Kudawa Conservation Centre starten. De korte route leidt tot de Mulawella bergtop en duurt ongeveer 1 tot 2 uur. De langere route neemt 5 tot 7 uur in beslag en eindigt op de top van de Sinhagala berg. In het oosten van het reservaat ligt de Hinipitigala berg, met een hoogte van maar liefst 1.171 meter.

Beide paden zijn even betoverend en laten je kennis maken met het adembenemende tropische regenwoud waarbij apen letterlijk aan lianen slingeren. We zorgen ervoor dat er een ervaren gids met je meegaat. Deze ware boswachters beschikken over veel natuurkennis en kunnen je haarfijn alles vertellen over de verschillende, bijzondere dieren die het woud rijk is. Het Sinharaja reservaat is een leefgebied voor 160 verschillende vogelsoorten waarvan er 19 endemisch zijn; een paradijs voor vogelaars! Daarnaast kent het park 8 endemische zoogdieren, zoals de reuzeneekhoorns en de paarsgezichtbladapen. Laat je leiden door stromende rivieren, neem een verfrissende plons in natuurlijke zwembaden en laat je overweldigen door Sri Lanka’s pure natuur.


Via Ratnapura, gekend van de ontginning van de gekende edelstenen zakken we terug af naar Kalutara. Rond Ratnapura liggen de Kalugas watervallen. Ratnapura is ook het startpunt om de Sri Pada of Adams Peak te gaan beklimmen. U moet in een goede conditie zijn om aan deze tocht te beginnen, de klim duurt heen en terug een kleine 8 uur. U wandelt merendeels over trappen en rotspaden.

Adam’s Peak is een heilige berg van 2.242m hoogte. Het is één van de zeldzame plekken op aarde die voor vier religies heilig is. Boven op de berg vindt u een voetafdruk van Boeddha. Volgens de Boeddhisten is het de afdruk van Boeddha, volgens de Christenen en Moslims is het de afdruk van Adam en volgens de Hindoes is het de afdruk van de god Shiva. U kan de klim het beste beginnen vanuit het plaatsje Dalhousie (1.200m). Vanaf hier zijn het ca. 4.800 treden naar de top. Langs de route staan veel kraampjes voor eten en drinken. Als u heel vroeg begint, kunt u de prachtige zonsopkomst zien vanaf de top.


DAG 15 KALUTERA – COLOMBO – BRUSSEL (O)

U geniet van uw ontbijt. U heeft de hele dag om de laatste indrukken op te doen van dit tropische eiland. Voor zij die wensen kunnen, indien hun vlucht laat vertrekt, nog een bezoek brengen aan de mangrovewouden van Madu Ganga, de broedplaats van verschillende vis en vogelsoorten. Tijdens een mooie boottocht is het echt genieten van het leven op het water.

Een bezoek aan een schildpadboerderij mag u zeker niet missen. Hier helpt men de pasgeboren schildpadden zich voor te bereiden op hun leven in de Grote Oceaan. Ook gewonde schildpadden worden hier opgevangen, omdat de dieren het anders niet zullen overleven op zee, krijgen ze hier een thuis. De schildpadden worden door de schildpaddenboerderij verzorgd en diegenen die goed hersteld zijn, kunnen nadien worden teruggebracht naar de zee.

Voor zij die Colombo nog wensen te bezoeken kan uw gids nog een ommetje maken langs deze drukke stad alvorens u af te zetten op de luchthaven. Een bezoek aan het koloniale gedeelte van Colombo: Galle Face, de Pettah wijk, Cinnamon Gardens en het Onafhankelijkheidsplein zullen dan niet ontbreken.

U wordt naar de luchthaven van Colombo gebracht voor uw terugvlucht naar huis.


DAG 16 BRUSSEL

Aankomst in Brussel. Einde van een prachtige en onvergetelijke vakantie!

Voorbeeld 4* HOTELS / Aantal nachten ter Plaats

1 nacht Wattala (Colombo) Pegasus Reef

3 nachten Habarana Chaaya Village by Cinnamon
2 nachten Kandy Cinnamon Citadel

2 nachten EllaMountain Heavens

1 nacht TissamaharamaMandara Rosen

4 nachten Bentota  Beach By Cinnamon

Stelt vissers

Voorbeeld 5* HOTELS / Aantal nachten ter Plaats

1 nacht Wattala (Colombo) Cinnamon Lake Side
3 nachten HabaranaCinnamon Lodge

2 nachten Kandy Cinnamon Citadel

2 nachten Ella98 Acres
1 nacht Yala Cinnamon Wild
4 nachten Bentota Cinnamon Bay

Deze reis boekt U vanaf 1.350 euro pp in 3*hotels


Inbegrepen tijdens uw Sri Lanka reis:

- Accommodatie op basis van ontbijt en diner

- Privé transport in een a/c luxe auto met Engelstalige chauffeur/gids

- Lokale service en assistentie

- Alle transferten zoals vernoemd en omschreven

- Garantiefondsreizen bijdrage

-Negombo city tour

-Kandy city tour

-Spice Garden Matale

-Tea factory and plantation

-Nine arch bridge

-Little Adams peak en Ella Rock

-Rawana waterdall

-Galle fort


Niet inbegrepen :

- ETA-formulier (Electronic Travel Authorization)

- Lunch gedurende de tour (tenzij anders vermeld)

- Nederlandstalige gids

- Persoonlijke uitgaven, drank, fooien, ....

- Internationale vluchten

- Annulatie en bijstandsverzekering

Inkomgelden bij excursies / safari prijzen pp:

-Pinnawala elephant orphanage - usd 10 pp

-Sigiriya rock fortress -usd 30 pp

-Polonnaruwa old city - usd 25 pp

-Anuradhapura old city - usd 25 pp

-Dambulla temple - usd 10 pp

-Hiriwaduna local village - usd 10 pp

-Minneriya / Kaudualla jeep safari - usd 50 pp

-Whale/Dolphin watching Mirissa - usd 50 pp

-Kandy temple - usd 10

-Kandyan dance - usd 10

-Horton plains national park - usd 50 pp

-Yala Jeep safari - usd 50 pp

-Udawalawe jeep safari - usd 50 pp

-Turtle farm - usd 5 pp

-Maduganga river safari - usd 15 pp