Op weg naar Trincomalee 16d

(Afreizen April - oktober)

Deze reis boekt U vanaf 1.350 euro pp in 3*hotels


Inbegrepen tijdens uw Sri Lanka reis:

- Accommodatie op basis van ontbijt en diner

- Privé transport in een a/c luxe auto met Engelstalige chauffeur/gids

- Lokale service en assistentie

- Alle transferten zoals vernoemd en omschreven

- Garantiefondsreizen bijdrage

-Negombo city tour

-Kandy city tour

-Spice Garden Matale

-Tea factory and plantation

-Nine arch bridge

-Little Adams peak en Ella Rock

-Rawana waterdall

-Galle fort


Niet inbegrepen :

- ETA-formulier (Electronic Travel Authorization)

- Lunch gedurende de tour (tenzij anders vermeld)

- Nederlandstalige gids

- Persoonlijke uitgaven, drank, fooien,....

- Internationale vluchten

- Annulatie en bijstandsverzekering

Inkomgelden bij excursies / safari prijzen pp:

-Pinnawala elephant orphanage - usd 10 pp

-Sigiriya rock fortress -usd 30 pp

-Polonnaruwa old city - usd 25 pp

-Anuradhapura old city - usd 25 pp

-Dambulla temple - usd 10 pp

-Hiriwaduna local village - usd 10 pp

-Minneriya / Kaudualla jeep safari - usd 50 pp

-Whale/Dolphin watching Trincomalee - usd 50 pp

-Kandy temple - usd 10

-Kandyan dance - usd 10

-Horton plains national park - usd 50 pp

-Yala Jeep safari - usd 50 pp

-Udawalawe jeep safari - usd 50 pp

-Turtle farm - usd 5 pp

-Maduganga river safari - usd 15 pp

DAG 1 BRUSSEL, PARIJS, AMSTERDAM, DUSSELDORF – COLOMBO

Vertrek in Brussel (of andere luchthaven) voor uw vlucht naar Colombo. Sri Lanka direct heeft zeer goede vliegtuigtarieven met Qatar, Etihad, Emirates en Sri Lankan Airways.


DAG 2 COLOMBO – BENTOTA (D)

Aankomst op de luchthaven van Colombo, na de oppik van de bagage ontmoet u de chauffeur/gids die zal instaan voor de transfer naar uw eerste hotel. Indien u vroeg land voor 08:00 uur 's morgens raden wij u aan een dagkamer bij te huren, zo kan u toch nog een paar uur bijslapen. De meerprijs voor een dagkamer komt op 30 euro pp.

Op weg naar uw hotel passeert u de kanalen en de vismijn van Negombo, onze chauffeur houdt hier halt en kan u de lokale sfeer opsnuiven en de lokale vismarkt van dichtbij beleven.
Negombo is een van de grootste badplaatsen aan de westkust van Sri Lanka. Het is een levendige plaats met veel restaurants en bars. Negombo ligt in een lagune met uitgestrekte mangrovebossen en palmbomen. In de omgeving groeit er veel kaneel, waardoor het in de koloniale tijd een belangrijke plaats was. In het centrum van Negombo zijn er resten van een oud Nederlands fort te zien en het Hollandse kanaal dat tot het ruim honderd kilometer verderop gelegen Puttalam loopt.
Negombo wordt ook wel “Little Rome” genoemd door de vele kerken en is grotendeels christelijk. Het is van origine een vissersdorp, zelfs nu is de visvangst naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Een bezoek aan de vismarkt of een visrestaurant is dan ook de moeite waard. Er liggen veel beach resorts langs het brede zandstrand van Negombo. De zee is, vanwege de vaak hoge golven, niet geschikt voor kinderen. Ook in Negombo kan u veel van de koloniale historie van Sri Lanka zien. Naast de vele kerken en een Nederlands fort, ligt er in Negombo een kanaal gegraven door de Nederlanders voor de specerijenhandel. Bij Negombo ligt ook het grootste moerasgebied van Sri Lanka, het Muthurajawela moeras. In dit gebied leven veel vogels, waaronder reigers, kraanvogel en ijsvogels maar ook waterleguanen, makaken en krokodillen komen er voor.


DAG 3 BENTOTA – MADU GANGA – TURTLE HATCHERY FARM (O-D)

Na het ontbijt kan u deelnemen aan een boottocht op de Madu Ganga rivier, nadien brengt u een bezoek aan de Turtle Hatchery Farm in Hikkaduwa. Op deze schilpaddenboerderij helpt men de pasgeboren zich voor te bereiden op hun leven in de Grote Oceaan. Ook gewonde schildpadden worden hier opgevangen, omdat de dieren het anders niet zullen overleven op zee. De schildpadden worden door de schildpaddenboerderij verzorgd en diegenen die goed hersteld zijn kunnen nadien worden teruggebracht naar de zee. Maar we starten de dag met een boottocht op de Madu Ganga rivier, broedplaats van tal vis- en vogelsoorten. Tijdens de boottocht waant u zich door de weelderige mangroves en gaat u op zoek naar inheemse watervogels, vissen en de vele krokodillen in en langs het water.

Een andere mogelijkheid is om door te rijden naar het Sinharaja Rainforest, dit is het grootste en oudste regenwoud van Sri Lanka waar u prachtige wandelingen kan maken. Onderweg hier naartoe bezoekt u Ratnapura, waar u kan zien hoe de mooie edelstenen worden ontgonnen. Logeren doet u dan in de Martins Lodge of gelijkaardig, prijs blijft hetzelfde.


DAG 4 BENTOTA – GALLE – KATARAGAMA – TISSAMAHARAMA - YALA Np (O-D)

Tijdens de rit naar Yala ontdekt u onderweg de vele Nederlandse invloeden in de stad Galle. De omwalde stad is de laatste jaren sterk gegroeid, waarvan het fort een belangrijk deel uitmaakt van de geschiedenis van Galle. Naast deze unieke stad houden we eveneens halt bij Weligama. Weligama betekent letterlijk "het zanderige dorp". Weligama is een populaire toeristische bestemming en is het meest gekend om zijn aparte stiltvissers. Er zijn veel sites van historisch belang en toeristische attracties binnen Weligama en haar omgeving. U heeft ruim de tijd om deze vandaag te gaan ontdekken. Nadien passeren we de mooie witte baaien van Unawatuna, Mirissa en Tangalle tot in Tissamaharama. Het dorp Kataragama, aan de rand van het Yala National Park (20 km ten noorden van Tissamaharama), is voor de hindoes 'de heiligste van alle heilige plaatsen van Sri Lanka', omdat hier de tempel van Skanda staat. Voor de ingang van de in 1987 gerestaureerde tempel kunnen gelovigen offergaven kopen in de vorm van witte, roze en rode bloemenslingers. Sommigen brengen een opgemaakt bakje fruit en bloemen mee. Het geofferde voedsel deelt men uit aan de armen.

Vooral op speciale feestdagen, zoals de poya-dagen, komen er duizenden gelovigen van het gehele eiland met bussen, vrachtwagens en tractoren naar Kataragama. Bij binnenkomst op het grote tempelterrein ziet u aan de linkerkant de heilige rivier Menik Ganga. Veel gelovigen waden er doorheen of baden erin.

Of breng een bezoek aan het Udawala Np waar u olifanten kan gaan spotten.Het Udawalawe National Park is één van de meest bezochte enpopulairstenationale parken van het land. Het park ligt in het zuiden van Sri Lanka tegen de bergen van deHorton Plains. WaarYala National Parkof Bundale National Park uitblinken in natuurlijk schoon is het in Udawalawe National Park vooral het spotten van(Aziatische) olifantenwaar mensen voor komen.

Aan het begin van het park kan jefruit kopenom de olifanten mee te voeren. Doe ditniet. Het zijn wilde dieren die niet afhankelijk mogen worden vanmenselijk voeren.

Het grootste gedeelte van het Udawalawe National Park ligt in dedroge zone. Dit betekent dat je veel uitgestrekte gebieden vindt met gras en dode bomen die olifanten hebben gebruikt om te krabben. Hierdoor heeft het park een nogal saaie uitstraling in het droge seizoen. Wanneer het echter gaat regenen veranderd de droge vlakte in eenmagische omgevingmet tijdelijke lagunes en prachtige groene vlaktes.


DAG 5 YALA – BANDARAWELA – ELLA (O-D)

‘s Morgens maakt u allereerst een jeepsafari in Yala National Park voordat u de bergen in rijdt. Yala National Park is het meest bezochte en het tweede grootste nationale park in Sri Lanka. Yala National Park is vooral bekend om zijn wilde olifanten en herten, daarnaast treft u er ook apen, waterbuffels, vele watervogels en wilde varkens aan. Mits behulp van een goede gids kan u in het park ook luipaarden spotten. Na de spannende safaritocht, ontdekt u tal van watervallen op weg naar Ella.

Let wel dat Yala National Park gesloten is tijdens de maand september! Maar geen nood u kan dan in plaats hiervan een bezoek brengen aan het Bundala National Park, dat naast Yala NP ligt. Bundala NP is een oogverblindend natuurgebied: een lange kuststrook bestaande uit kreken, rivieren, mangrovebos en grasland. Dit is het perfecte leefklimaat voor vele vogelsoorten als griel, flamingo, franjepoot en zwarthals ooievaar. Op de zandbanken langs de kreken liggen vaak moeraskrokodillen te zonnen. Aapjes slingeren rond uw jeep heen weer, dit levert een prachtig schouwspel op. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste parken van Sri Lanka, daar u er alsook verschillende zeeschildpadden kan bekijken vanop een hoger gelegen rots met prachtig zeezicht.

De gids zet u af in Bandarawella waar u, indien u wenst, een de lokale trein kan nemen tot in Ella, dit is één van de mooiste trein trajecten van Sri Lanka. Vanuit Ella ziet u de Ella Gap met een adembenemend uitzicht. Op een heldere dag kan u tot aan de kust kijken. Het Ella treinstation is een mooi historisch station dat nog steeds in gebruik is.

Onderweg naar Ella ziet u de Diyaluma waterval met zijn 171meter de derde grootste waterval van Sri Lanka. De waterval wordt gezien als de mooiste waterval van Sri Lanka. U passeert ook Lipton’s Seat, iets buiten Haputale gelegen. Vanaf dit punt heeft u een 360° zicht over de gebergten in Sri Lanka. Vanaf de Dambatenne theeplantage is het een klim van 2,5 uur naar de uitkijkpost. Dit punt heeft één van de spectaculairste uitzichten van Sri Lanka.

Ella is gelegen in het midden van een prachtig landschap, met kleine moestuinen in de valleien, theeplantages op de hellingen en bossen op de toppen. Beklim in iets meer dan 1 uur Little Adams Peak of de iets pittigere Ella Rock, u wandelt in ongeveer 4 uur naar het hoogste punt en terug. Via kronkelende junglepaden bereikt u de top. Terug in Ella kan u zichzelf trakteren op een kruidenmassage. U kan vanuit Ella tal van leuke en spannende wandelingen maken of blijf gewoon relaxen in uw hotel.


DAG 6 ELLA – HORTON PLAINS – ELLA (O-D)

Deze morgen rond 6 uur kan u deelnemen aan de excursie naar het Horton Plains National Park. Dit is één van de meest populaire toeristische bestemmingen. De Horton Plains zijn de bovenloop van de 3 grote Srilankaanse rivieren; de Mahaweli, Kelani en Walawe. In Sinhala staat de vlakte ook ​​bekend als de "Maha Eliya Plains". Horton Plains is een beschermde hoogvlakte waar in de Britse koloniale tijd nog door de Britten op luipaarden werd gejaagd. Tegenwoordig zijn deze slechts bij uitzondering te spotten, maar er leven wel 24 verschillende zoogdiersoorten en 87 verschillende vogelsoorten in het park. Bij ‘Worlds End’ (diepte van 870m) heeft u een enorm mooi uitzicht over de vallei, bij helder weer reikt het zicht tot aan de kust. In Horton Plains maakt u een prachtige 3 uur durende wandeling naar ‘Worlds End’ en Bakers waterval. De Baker’s Falls waterval, één van de mooiste watervallen van Sri Lanka, is gelegen in de Horton Plains National Park op de weg richting World’s End. De 22m hoge waterval is heel breed, het water valt met enorme kracht naar beneden. Rondom de waterval groeien veel rododendrons en varens.

Na deze mooie wandeling rijden we naar het hoger gelegen Nuwara Eliya. Nuwara Eliya is het kloppend hart van de thee-industrie. Sri Lanka is dan ook één van 's werelds grootste exporteurs van thee. Verschillende van deze theefabrieken zijn geopend voor bezoekers en u kan na uw bezoek thee kopen in hun winkel, maar u ziet eerst het volledige verwerkingsproces van de thee industrie. Voor zij die wensen kunnen mee gaan thee plukken, een ware ervaring!

Nuwara Eliya is een typisch Engelse stadje, u waant zich terug in koloniale tijden. Gelegen in een dal op 1.884 meter hoogte, te midden van de vele theeplantages, ligt Nuwara Eliya (“Lichtstad”). Nuwara Eliya wordt ook wel “Klein Engeland” genoemd en dat is niet zo heel gek. De stad is gesticht door de Britten in de 19e eeuw. De typische Britse koloniale bouwstijl kan u nog goed zien, met het Grand Hotel als het beste voorbeeld. Nuwara Eliya heeft, in verhouding met de rest van Sri Lanka, een koel klimaat. Overdag is het gemiddeld 20°C en ’s nachts gemiddeld 10°C, maar het kwik kan soms dalen tot aan het vriespunt. De bekendste bezienswaardigheid van Nuwara Eliya is de Horton Plains National Park met World’s End. Dit unieke reservaat ligt op een plateau op 2.100m. hoogte. Daarnaast heeft Nuwara Eliya de hoogst gelegen botanische tuin ter wereld, de Hakgala Botanical Gardens. In de avond is er een markt waar men Westerse, in Sri Lanka gemaakte, sportkleding voordelig verkoopt. In Nuwara Eliya ligt een mooie golfbaan, verder is er een groot meer waar u verschillende watersporten op kan beoefenen zoals kayak of kan u een bootje huren.


DAG 7 ELLA – PERADENIYA – KANDY (O-D)

Deze ochtend rijden we door naar de culturele hoofdstad van Sri Lanka, Kandy. Mocht u de dag voordien niet de kans hebben gehad, kan u onderweg een typische theefabriek bezoeken.

Op weg naar Kandy ziet u de Ravana waterval (84m hoog) dit is de breedste waterval van Sri Lanka. De waterval loopt trapsgewijs uit een ovale holle rots. Onderaan de waterval kan u zwemmen in een meertje. Achter de waterval liggen de Ravana grotten. U passeert nog verschillende watervallen waar het meer dan de moeite waard is om een foto van te nemen.

Voor u Kandy binnenrijdt kan u een bezoek brengen aan de mooie Royal Botanical Garden (ook wel Peradeniya Botanical Garden genoemd) dit is de grootste botanische tuin in Sri Lanka. In het park van 60hectare vindt u meer dan 4.000 verschillende plantensoorten, waaronder lianen, bamboe, lantaarnplanten, pandanus bomen en palmbomen. Daarnaast is er een orchideeënhuis en een kruidentuin met o.a. vanille, pepers en kardemom. In het park leven veel vleerhonden, vlinders en vogels.

In de namiddag bereikt u Kandy. Kandy wordt ook wel de Culturele hoofdstad van Sri Lanka genoemd, er is dan ook voldoende te zien zoals de beroemde Tempel van de Tand. De Tempel van de Tand is het belangrijkste Boeddhistische heiligdom van Sri Lanka en één van de belangrijkste tempels voor het Boeddhisme. In deze tempel ligt één van de drie overgebleven hoektanden van Boeddha. De tempel was gebouwd in een paleizen complex, er werd geloofd dat degene die in het bezit was van de tand zou heersen over het land. Driemaal daags worden door de monniken rituelen uitgevoerd. Op woensdag is er een symbolisch baden van de heilige tand. Er wordt geloofd dat het water helende krachten heeft, dit water wordt uitgedeeld onder de aanwezigen. Elke dag om 18u45 opent het schrijn zich voor het publiek gedurende één kwartier, de moeite om dit mee te maken. Houd er rekening mee dat u de tempel op blote voeten bezoekt! U kan deze mooie dag afsluiten door het bijwonen van een culturele show van “Kandyan Dancers”.


DAG 8 KANDY – PINNAWELA – KANDY (O-D)

Vandaag kan u een bezoek brengen aan het populaire olifantenweeshuis van Pinnawela waar de babyolifantjes met de papfles worden grootgebracht. Het Pinnawela Elephant Orphanage is een olifantenweeshuis waar gehandicapte of verstoten baby olifantjes worden opgevangen. Hier worden ook olifanten gefokt. De olifanten kunnen vrij leven op een land van 10 hectare. Er is voldoende tijd om mooie foto's te nemen tijdens het voederen of het baden, een echte must do. Op dit moment leven er rond de 80 olifanten in het olifantenweeshuis. 2 keer per dag worden de olifanten gewassen in de Ma Oya rivier. De olifanten hebben een dagelijks programma:

08:30 – Het olifantenweeshuis is open voor bezoekers
09:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
10:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
12:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
13:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
14:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
16:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
17:00 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
18:00 – Het olifantenweeshuis is gesloten voor bezoekers

‘s Middags keert u terug naar Kandy en kan u het Koninklijk paleis gaan bezoeken. Langs de Tempel van de Tand liggen de oude gebouwen van het vroegere paleis van Kandy. Onder deze gebouwen ziet u onder andere het koninklijk paleis, vertrekken van de koningin, de raadzaal en de wapenkamer. Een aantal van deze gebouwen zijn nu in gebruik als musea over het Kandy tijdperk. De raadzaal, gebouwd in 1784 is een uniek voorbeeld van de houten architectuur uit die periode.

Net achter de Tempel van de Tand ligt het Udawattekele Bird Sanctuary, dat u kan gaan bezoeken. Ondanks dat het reservaat in de stad ligt, zitten hier veel dieren. U kan hier 80 verschillende soorten vogels spotten, waaronder de bruinkapjungletimalia, de smaragdparkiet en de jungle-dwergijsvogel. Daarnaast leven er ook veel apen, zoals de Ceylonkroonaap, de witbaarlangoer en de grijze langoer.

Een andere mogelijkheid vandaag, buiten relaxen aan uw hotel en zelf in Kandy op ontdekking te gaan, is een bezoek te brengen aan het Knuckles Mountain Range National Park. Het park is een kleine 40 minuten buiten Kandy gelegen. De Knuckles Mountain range is een gebergte. Dit gebergte heeft zijn naam te danken aan haar toppen, deze lijken een gebalde vuist. U kan hier wandelen of fietsen, daarnaast worden er excursies georganiseerd. Dit gebergte kent veel types vegetatie, van regenwoud tot steppe en savanne. Hierdoor leven er veel verschillende planten en dieren waaronder olifanten, luipaarden en lori’s.


DAG 9 KANDY – MATALE – DAMBULLA – SIGIRIYA (O-D)

Op weg naar Sigiriya houden we halt bij de kruidentuinen van Matale. Sri Lanka is wereldwijd bekend om haar gewaardeerde en geneeskrachtige kruiden. De tuinen zijn voorzien van een groot aantal belangrijke kruiden zoals sandelhout, Margosa, Cocoa, Citronella, Amandel, Jasmijn en Kokosnoot. Bij een bezoek hieraan zal u kunnen zien hoe kruidnagel, peper, gember, nootmuskaat, kaneel en saffraan worden gekweekt in hun natuurlijke omgeving en kunt u leren van hun helende eigenschappen en hoe ze gebruikt worden in vele geneesmiddelen. Sinds de tijd van de farao's en de Chinese dynastieën hebben de helende krachten van specerijen hun diensten al bewezen. Wij nodigen u uit om dicht bij de natuur te blijven en ontdek de wondere wereld van kruiden en specerijen.

Hierna kan u de rotstempels van Dambulla bezoeken, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is het grootste en best bewaarde grottempelcomplex in Sri Lanka. De grootste attracties zijn verspreid over 5 (van de 80) grotten, die beelden en schilderijen bevatten. Deze schilderijen en beelden zijn gerelateerd aan het leven van de Boeddha. In totaal zijn er 153 Boeddhabeelden en beslaan de muurschilderingen een oppervlakte van 2100 m².

De Dambulla rotstempel bestaat uit meerdere grotten. De grot Devaraja Viharaya (Tempel van de Heer der Goden) verwijst naar Vishnu, naar verluidt de schepper van de grotten. In de rots ligt een veertien meter lange slapende Boeddha uitgehouwen. De grot Maharaja Viharaya (Tempel van grote Koningen) is de mooiste en grootste, hij is 50 meter lang, 25 meter breed en zeven meter hoog. Het aantal Boeddhabeelden en de mooie schilderingen op de muren en plafonds is indrukwekkend. De derde grot is de Maha Alut Viharaya (Grote Nieuwe Tempel). In de grot ligt een mediterende Boeddha omringd door vijftig andere boeddhabeelden en een negen meter lange liggende Boeddha. In de Pacchima Viharaya (Westelijke Tempel) staan enkele prachtige boeddhabeelden. De Devana Alut Viharaya (Tweede Nieuwe Tempel) heeft een grote liggende Boeddha omringd door vijf kleinere boeddhabeelden. Aan de voet van de Dambulla rotstempel staat de gouden tempel van Dambulla. Deze tempel is opzichtig en modern en vormt een groot contrast met de oude grotten. De dertig meter hoge Boeddha is heel indrukwekkend.

Is er nadien nog tijd kan u de leeuwenrots gaan beklimmen. Dit vergt enige inspanning. Sigiriya ligt in een gebied dat wordt gedomineerd door een enorme rots van bijna 200 meter hoog. De plaats werd gekozen door de koning Kassapa. Hij bouwde zijn paleis op de top van deze rots en versierde de enorme wanden van de rots met kleurrijke fresco's. In de afbeeldingen zitten verwijzingen naar wel zeker 500 halfnaakte dames. Op een klein plateau, ongeveer halverwege de zijkant van deze rots, bouwde hij een toegangspoort in de vorm van een enorme leeuw. Waaraan de rots ook zijn naar te danken heeft, mits Sigiriya Rock een vertaling is van ‘leeuwenrots’. Sigiriya staat vandaag op de UNESCO werelderfgoedlijst en is één van de best bewaarde voorbeelden van oude stedenbouw. Het is de meest bezochte historische site in Sri Lanka.

Ontstaan: Op een enorme rots van bijna 200 meter hoog, waarbij de top op de meeste plekken breder is dan de basis, bouwde koning Kassapa I tussen 473 en 491 een paleis. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de rots al veel eerder in gebruik was genomen door Boeddhisten die een paar eeuwen voor Christus hier een klooster zouden hebben gebouwd. Een andere theorie is weer dat de vader van Kassapa I, koning Dhatusena ooit was begonnen met het bouwen van een paleis en dat Kassapa I het voltooide. Na de dood van Koning Kassapa I werd het paleis een toevluchtsoord voor monniken en in de 14e eeuw werd het gehele complex verlaten. Hierdoor raakte het complex in verval, archeologen herontdekte de plek echter tijdens de Britse koloniale periode.

De tuinen: In het centrum van Sri Lanka ligt de bijzondere plaats Sigiriya. Vanuit de jungle loopt u over een lang pad richting de rots. Hieromheen ziet u prachtige symmetrische tuinen. Ook komen er veel waterpartijen voor in de tuin. Dit worden de watertuinen van het paleis genoemd. Het is namelijk een netwerk van allerlei ondergrondse grachten en waterwegen met fonteinen, die de vroegere Koninklijke baden hebben voorzien van water. De tuin van Sigiriya zou de oudste tuin van heel Azië zijn.

De klim: Voor de rots heeft u reeds een prachtig uitzicht, maar bovenop de rots al helemaal. Hier moet u een flinke klim voor maken, de trap heeft namelijk 1.860 treden. Wel wordt deze tocht bovenop enorm beloond. Hier vindt u de contouren van een van de mooist gelegen paleizen ter wereld. Het enige wat u van het paleis nog kunt zien is een grote ruïne.

Mirror Wall: Het eerste wat u tegenkomt tijdens uw klim naar boven is de Mirror Wall. Op deze muur hebben de eerste bezoekers van Sigiriya 'graffiti' gekrast, waardoor wetenschappers een zeer goed inzicht hebben gekregen in de hele ontwikkeling van de Singalese taal.

Fresco's: Halverwege uw klim naar boven komt u eeuwenoude muurschilderingen tegen die zeer goed bewaard zijn gebleven. Het zijn fresco's van vrouwen, vermoedelijk afbeeldingen van vrouwen van koning Kassapa I, die in het paleis woonden. Deze vrouwen worden ook wel de 'hemelse maagden' genoemd. Op de afbeeldingen ziet u namelijk schaars geklede vrouwen, wie of wat het precies voorstelt is niet zeker. Het kan ook een cadeautje zijn geweest voor de koning of het zouden afbeeldingen kunnen voorstellen van de boeddhistische godin Tara Devi, niemand weet dit echter precies.

Lions Platform: Als u bijna boven bent komt u bij het Lions Platform met de twee leeuwenklauwen, waar de vertaling van Sigiriya vandaan komt. Deze naam heeft hij gekregen doordat u tussen twee enorme leeuwenklauwen doorloopt, de restanten van de leeuw zijn verder allemaal vergaan.


DAG 10 SIGIRIYA – POLONNARUWA – MINNERIYA NP - SIGIRIYA (O-D)

Deze morgen gaat u naar de antieke Koningsstad van Polonnaruwa. Deze 11de eeuwse stad met z'n reuzegrote dagoba's, tempels en paleizenruïnes straalt een mysterieuze sfeer uit en staat eveneens op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is beroemd om zijn vele waterreservoirs, waarvan de grootste, de Parakrama Samudra, groter is dan de haven van Colombo. Verdere attracties zijn de Royal Citadel, the Kumara Pokuna, the Royal Pavilion, the Vatadage Relic House en het Gal Vihara, met zijn 3 Boeddhabeelden een geliefd onderwerp voor fotografen. Voor zij die wensen kunnen deze site ook per fiets ontdekken.

Polonnaruwa bestaat eigenlijk uit 3 delen: de Quadrangle (een groot rechthoekig terras), de oude citadel en de noordelijke monumenten. In de citadel zijn nog overblijfselen van het koninklijk paleis, de audiëntiezaal en het mooie koningsbad. De meeste ruines staan in de Quadrangle. Hier bevindt zich ook het Gal Pota (stenen boek), een liggende steen van 25 ton en met afmetingen van 8,25 x 1,37 m met de uitvoerigste inscriptie van Sri Lanka over de daden van koning Nissanka Malla. De Vatadage is de mooiste en best bewaard gebleven tempel met een bijzonder fijne structuur. De Rankot Vehera is met een hoogte van zestig meter en een basisomvang van twintig meter de grootste stoepa van Polonnaruwa en de op drie na grootste stoepa van Sri Lanka. De tempel Lankatillaka Vihara is een van de mooiste boeddhistische heiligdommen van Azië uit de 12e eeuw. Slechts weinig reizigers bezoeken deze tempel, dus de serene sfeer maakt het extra bijzonder om de tempel te bezoeken. De Gal Vihara rotstempel is een van de bekendste tempels van Polonnaruwa. De tempel heeft vier enorme uit de granieten rots gehouwen boeddhabeelden.

Deze middag kan u deelnemen aan een jeepsafari in het Minneriya National Park, dat naast zijn populatie van meer dan 200 olifanten eveneens bekend staat om zijn herten, reptielen en meer dan 120 verschillenden vogelsoorten, een zeer mooi en aangenaam park. Het 89 vierkante kilometer grote park wordt gekenmerkt door de vele struiken, bossen, moerassen en open vlaktes. Naast olifanten vindt u hier nog veel meer dieren, waarvan de meeste tot bedreigde diersoorten behoren. U vindt er ook apen, krokodillen en luipaarden hoewel de laatste zeer zelden gezien worden.

De beste tijd om hier olifanten te spotten is in het droge seizoen wat loopt van mei tot september. Tegen die tijd is namelijk het meeste water weg en komt er veel gras vrij voor dieren om te grazen. Jaarlijks komen honderden olifanten bijeen bij de Minneriya Tank om zich te wassen en te voeden. Het wordt ook niet voor niets ‘the Gathering’ genoemd. Naast olifanten komen hier ook vogels als ooievaars, reigers en pelikanen en andere dieren. De tank is overigens ontworpen door een monnik, Mahasena. Eén van de dingen die het Minneriya National Park zo speciaal maken is de vele habitatten. Van tropische bossen tot watergebieden en van graslanden tot struiken.

De reden dat hier veel olifanten zitten is omdat Minneriya Np deel uit maakt van een route die de olifanten afleggen tussen Minneriya National Park en Kaudulla en Wasgomuwa National Park. In augustus en september vindt u hier de meeste olifanten. Het park is makkelijk te bereiken aangezien het op slechts 10 minuten rijden van Habarana ligt. Het kan zijn dat de gids u voorstelt om het Kaudulla National Park te gaan doen i.p.v. Minneriya. En dit omdat het een gelijkaardig park is, pas geopend in 2002, maar met minder toeristen.

Nergens anders in Sri Lanka kun je ‘’The Gathering’’ aanschouwen. Een uniek natuurfenomeen waar honderden olifanten samenkomen om te eten. Bewonder olifanten en meer wildleven in het Minneriya National Park.

Je kunt ‘’the Gathering’’ meemaken als je in de maanden augustus en september het park bezoekt. In deze maanden is het namelijk droogseizoen en nemen de watervoorzieningen in hoge mate af. Honderden olifanten verzamelen zich voor een aantal weken op dezelfde plek; rond het Minneriya meer. Aanschouw hoe families olifanten naar het meer lopen. Voorheen dacht men dat de olifanten hier kwamen voor het water, biologen ontdekte echter dat dit niet het geval is. Doordat het meer krimpt, blijft er modder achter. Op de modder groeit vervolgens gras, iets waar de olifanten voor komen. Een bijzonder spektakel om zoveel olifanten bij elkaar mee te maken!

Als je op safari naar Minneriya gaat kan het zomaar zijn dat je uiteindelijk Kaudulla National Park bezoekt. De locatie hangt er maar net van af waar de olifanten zich op dat moment bevinden. Zij kunnen namelijk vrij rondlopen over een groot gebied. Naast olifanten kun je tijdens je safari veel verschillende soorten wildleven spotten, zoals de paarsgezichtbladaap, Ceylonkroonaap en herten.


DAG 11 SIGIRIYA – HIRAWADUNA – TRINCOMALEE (O-D)

U kan deze dag starten met een wandeling naar het kleine dorpje van Hiriwadunna, waar u kunt zien hoe de mensen ontwaken en hun dagelijkse handelingen oppakken. Via een mooi stukje natuurgebied komen we aan bij de lelie- en lotusvijver, waar we aan boord stappen van een klein, lokaal bootje. Onderweg maken we een stop voor een verfrissend drankje op het platteland. De omgeving is indrukwekkend mooi, u ziet prachtige vogels, vlinders en met een beetje geluk ook apen, die hier in de bomen leven. Na een mooie wandeling staat er een ossenkar op ons te wachten, die ons op een authentieke manier weer terugbrengt naar het dorp. Een geweldige manier om van de bestaande paden te treden en te zien hoe het dagelijkse leven op het platteland is in Sri Lanka werkelijk is.

Nadien rijden we door naar Trincomalee. De weg hier naartoe is zeer mooi, u passeert verschillende grote meren die instaan voor de irrigatie van de lager gelegen gebieden. Door de oorlog was het voor vele jaren niet toegankelijk, maar na de oorlog is het uitgegroeid tot één van de meest bezochte plaatsen in Sri Lanka. U vindt hier nog verscheidene in werking zijn de kazernes. Trincomalee is de op 4 na grootste en voor velen ook één van de mooiste natuurlijke havens ter wereld. Deze havenstad is één van de belangrijkste steden voor de Tamils. U vindt hier de mooiste baaien/stranden van Sri Lanka en u kan hier perfect blauwe vinvissen, potvissen, diverse andere walvissen en dolfijnen spotten, de beste periode is tussen juni en september. Verder kan u hier kiezen uit een groot aantal watersporten zoals jetski, snorkelen, zwemmen en duiken. Tijdens de maanden juli en augustus is de zee hier werkelijk een spiegel.

Andere mooie stranden hier in de geburen zijn:

Het witgele zandstrand Nilaveli Beach wordt beschouwd als één van de mooiste ongerepte stranden van Azië. De riffen buiten de kust zorgen voor een natuurlijke barrière, waardoor u uitstekend kunt zwemmen en snorkelen in de zee. Het hoogseizoen is, in tegenstelling tot de west en zuid kust van Sri Lanka, van april tot oktober.

Uppuveli beach ligt dichterbij Trincomalee, waarmee het strand meer toeristisch is dan Nilaveli Beach. Het witgele zandstrand loopt helemaal door tot Nilaveli Beach. Rondom Uppuveli zijn een aantal culturele bezienswaardigheden zoals een militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog en een historische Boeddhistische tempel, Velgam Vihara. Een paar kilometer verder van de Velgam Vihara liggen de heetwaterbronnen van Kanniya.


DAG 12 TRINCOMALEE (O-D)

Indien u wenst te gaan walvispotten zal deze excursie ‘s morgens rond 6 uur aanvangen. Anders kan u genieten van een vrije dag aan het strand of u kan andere plaatsen gaan bezoeken:

Pigeon Island National Park bestaat uit twee eilandjes net buiten de kust van Nilaveli Beach. Het heeft zijn naam te danken aan de rotsduif die beide eilandjes hebben gekoloniseerd. Het reservaat bevat een van de best overgebleven koraalriffen van Sri Lanka. Er leven meer dan 100 koraalsoorten en meer dan 300 soorten koraalvissen. Pigeon Island National Park is daarmee ideaal voor snorkelaars en duikers. Vanaf Nilaveli Beach vertrekken boottochten naar Pigeon Island.

Fort Frederick ligt 3 km van Trincomalee en is het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka. Het fort werd in 1623 gebouwd door de Portugezen. In 1639 werd het fort veroverd door de Nederlanders. Zij hebben het fort compleet herbouwd. Op dit moment worden delen van het fort nog steeds gebruikt door de Srilankaanse Marine. U kan het fort echter goed bezichtigen.

De Koneswaram tempel is 700m vanaf de ingang van Fort Frederick gelegen. De tempel is te bereiken via Fort Frederick en ligt bovenop de Swami rots. De Hindoe tempel, ter ere van de god Shiva, heeft een oude historie. De plek werd 2400 jaar gebruikt voor verering. De originele tempel werd in 1623 vernietigd door de Portugezen voor de bouw van Fort Frederick. In 1952 werd de tempel, vanwege het religieuze belang herbouwd.

Lover’s Leap is 50m van de Koneswaram tempel gelegen. Lover’s Leap is een klif vernoemd naar een ware gebeurtenis. Hier sprong een dochter van een Nederlandse officier naar haar dood. Ze was verloofd met een Nederlandse soldaat, echter verbrak hij de verloving. Vanaf de klif van Swami rots zag ze de boot met de soldaat terug naar Nederland vertrekken, waarna ze van de klif sprong.


DAG 13 TRINCOMALEE – MIHINTALE – AVUKANA – ANURADHAPURA (O-D)

Vandaag verlaat u Trincomalee en rijden we richting Anuradhapura. U kan halt houden bij de warmwaterbronnen van Kanniya, welke uit 7 verschillende bronnen bestaan met elk hun eigen temperatuur. De putten worden tegenwoordig door de lokale bevolking gebruikt om in te baden. De bodem van de putten bestaat uit kwarts, waardoor het water helder en niet modderig is. Er wordt beweerd dat het water helende eigenschappen heeft tegen verschillende huidaandoeningen, artritis en reuma. Men gaat er vanuit dat de heetwaterbronnen uit de tijd van Koning Ravana zijn (ca. 5000 jaar geleden), waar ze onderdeel waren van een groot Boeddhistisch complex. Momenteel worden de heetwaterbronnen beheerd door de naastgelegen Hindoeïstische Mari Amman.

Nadien rijdt u door naar Mihintale. Mihintale is een berg 11km ten oosten van Anuradhapura. Het is de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka en daarmee een belangrijk bedevaartsoord. Er zijn een aantal religieuze monumenten en gebouwen, waaronder de grote Aradhana Gala rots en de Maha Saya stoepa. Vanaf de Aradhana Gala rots (het is een stevige klim naar de tempel op de heuveltop, 1840 lage en brede treden) heeft u een prachtig uitzicht over het landschap rond Mihintale. Ieder jaar wordt er in juni bij volle maan, het Poison Poya full moon festival gehouden waarbij duizenden Boeddhisten de tempels weer tot leven brengen met kandelaren en vlaggen.

De Kantaka Chaitiya-dagoba: (beeld van de grote zittende witte Boeddha) via de hoofdtrap op het tempelterrein kunt u naar boven lopen, eerst over 220 treden naar een plateau en dan rechts omhoog over 190 treden naar de Kantaka Chaitiya. Langs de trappen pronken de frangipani bomen met hun witte bloemen. De 30m hoge Kantaka Chaitiya werd in de 3de eeuw v.Chr. gebouwd en kwam bij opgravingen in 1935 van onder een aarden heuvel te voorschijn. Bij de dagoba heeft u een goed uitzicht op de bossen en vijvers. In de verte steken de dagoba's van Anuradhapura boven het bladerdak van de jungle uit. Nadien bezoeken we het 12 meter hoge, uit een granietenrots gehouwen, Auvukana Boeddha standbeeld. Het is het grootste en best bewaarde Boeddhabeeld ter wereld. Uiteindelijk bezoeken we de oudste koningshoofdstad van Sri Lanka, Anuradhapura, die ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. U vindt er onder meer de talrijke Bodhi bomen, waaronder Boeddha de verlichting ontving. Verder ziet u grote dagoba's, tempel - en paleizenruïnes die een terrein vullen van vele hectare.

Anuradhapura is de grootste stad van het oude Sri Lanka en is bekend vanwege haar indrukwekkende boeddhistische tempels. De oude koningsstad was meer dan een millennium het middelpunt van de Sri Lankaanse beschaving en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er hebben 113 koningen en vier koninginnen geregeerd, die dankzij de boeddhistische filosofie godsdienstvrijheid toestonden en de bouw van de eerste ziekenhuizen ter wereld. In deze periode ontstonden er ook prachtige paleizen, beeldhouwwerk en lusttuinen. Anuradhapura is een druk pelgrimsoord, omdat er een stek staat van de heilige bo-boom (Sri Maha Bodhi) waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Er wordt gezegd dat de bo-boom de oudste boom ter wereld is.


DAG 14 ANURADHAPURA – WILPATTU NP – NEGOMBO (O-D)

U kan deze ochtend het Wilpattu National Park bezoeken. Het Wilpattu NP is het grootste wildpark van Sri Lanka, met uitgestrekte bossen en savannes en een overvloed aan wild en vogelsoorten. Het is de thuishaven voor luipaarden, lippenberen en olifanten. Met enig geluk ziet u deze soorten voor uw lens verschijnen. Het park wordt nog zeer weinig aangedaan door toeristen, waardoor de natuurbeleving hier op zijn best is. Ideaal alternatief voor Yala National Park en volgens de locals het beste nationale park van Sri Lanka.

Een jeepsafari door Wilpattu National Park is een van de betere manieren om kennis te maken met de diverse flora en fauna die Sri Lanka rijk is. Wilpattu National Park is voor een lange tijd niet toegankelijk geweest door de burgeroorlogen. Sinds enkele jaren heeft het park haar deuren weer geopend voor bezoekers en wordt er rekening gehouden met het welzijn van de dieren.

Bij aankomst in het park staat je een ietwat hobbelige rit te wachten, dwars door de dichtbegroeide jungle. Samen met een ervaren gids ga je op zoek naar het rijke wildleven van Sri Lanka. Het park staat bekend om de grote dichtheid aan luipaarden en telt maar liefst 150 van deze bijzondere roofdieren. Door de grote hoeveelheid wordt er elke dag wel een luipaard gespot en is de kans dat je er zelf één ziet erg groot. De zoektocht start met het volgen van de pootafdrukken en uitwerpselen. Een spannend avontuur! Ook is het park de thuisbasis van de lippenbeer, die je herkent aan de zwarte vacht en aparte lippen.

Combineer deze safari met een verblijf in het Big Game Camp. Een unieke ervaring tijdens jouw rondreis! Het kamp is gelegen aan de rand van het Wilpattu National Park. De tenten worden omgeven door groene natuur waarbij je soms in de verte olifanten kunt horen trompetteren. ’s Avonds geniet je van een sfeervol diner rondom het kampvuur.


Nadien gaan we naar Negombo en passeren Puttalem en de lagunes van Chilaw. Vanwege de korte afstand tot het vliegveld is Negombo vaak het begin- of eindpunt van een rondreis door Sri Lanka. Het wordt ook wel ‘Little Rome’ genoemd dankzij de talloze katholieke kerken.

Negombo is één van de grootste badplaatsen aan de westkust van Sri Lanka. Het is een levendige plaats met veel restaurants en bars. Negombo ligt in een lagune met uitgestrekte mangrovebossen en palmbomen. In de omgeving groeit er veel kaneel, waardoor het in de koloniale tijd een belangrijke plaats was. In het centrum van Negombo zijn er resten van een oud Nederlands fort te zien en het Hollandse kanaal dat tot het ruim honderd kilometer verderop gelegen Puttalam loopt.

Negombo is ook de enige plaats waar traditionele catamarans te zien zijn, kleine kano’s die getuigd zijn met een groot vierkant zeil. Het schouwspel van de tientallen merkwaardige bootjes die terugvaren naar de haven is een lust voor het oog. Halverwege Negombo en Colombo ligt het grootste moerasgebied van Sri Lanka, Muthurajawela. In dit gebied leven veel vogels, waaronder reigers, kraanvogels en ijsvogels. Er komen in Muthurajawela ook waterleguanen, makaken en krokodillen voor.


DAG 15 NEGOMBO – COLOMBO AIRPORT – BRUSSEL (O)

Vrije dag aan het strand. U wordt naar de luchthaven van Colombo gebracht voor uw terugvlucht naar huis (of de verderzetting van uw rondreis in Malediven).


DAG 16 BRUSSEL

Aankomst in Brussel. Einde van een geweldige vakantie!

Onthoud dat het einde van één reis slechts het begin is van talloze andere. Draag de herinneringen aan uw vakantie in je hart en kijk uit naar het verkennen van nieuwe bestemmingen en het creëren van nog meer prachtige reiservaringen in de toekomst. Veilige reis!